Projekt Tjedan školskog doručka osigurava nutritivno bogate obroke za školarce, a zadarska djeca oduševljena ponuđenim namirnicama

Tjedan školskog doručka u osnovnim školama grada Zadra započeo je u ponedjeljak 16.listopada u Osnovnoj školi Krune Krstića koja je 2020. godine postala školom mentorom u sklopu projekta Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo “Živjeti zdravo”, a pod čijim okriljem se odvija i incijativa Tjedna školskog doručka u sklopu kojeg su na zadnji dan provedbe projekta učenici Osnovne škole Šimuna Kožičića Benje učili o zdravom doručku i zdravim namirnicama.

Iz perspektive ove škole projekt je to od velikog značaja, tim više što se odvija u tjednu koji je započeo simbolično Svjetskim danom hrane koji se obilježava 16.listopada.

Najbitnije je da svako dijete u našoj zemlji ima doručak, da bude zdrav i da naši učitelji  pouče djecu što treba taj doručak sadržavati kako bi bio nutritivno zadovoljavajući za svu našu djecu, jasan je bio Dražen Adžić, ravnatelj OŠ Šimuna Kožičića Benje.

Ivana Guglielmini iz Upravnog odjela za odgoj i školstva osvrnula se na benefite ovog projekta u kojem grad Zadar sudjeluje već treću godinu zaredom.

Ono što posebice veseli je dobra reakcija učenika na taj zdravi tjedan školskog doručka kao i njihov veliki interes za te teme koje se obrađuju kroz čitav tjedan. Znači, nije samo bitan taj jedan dan kada njima kuhari pripreme nekakve varijacije na temu zdravog doručka  nego i to što oni provode aktivnosti i sa svojim učiteljicama, učiteljima, a i kuharima gdje uče o zdravoj prehrani, kazala je Guglielmini poručivši kako je cilj ovog projekta da se stavi naglasak na važnost školskog doručka kod svakog učenika te da taj doručak bude zdrav.

Školska kuharica Josipa Utković podijelila je s nama kako je na današnjem jelovniku juha od tikve kao i mnogo raznovrsnog povrća naglasivši kako je to jelovnik koji djeca i inače kroz tjedan dobivaju. Za sad priliku provedbe ovakvog jelovnika imaju samo učenici od 1. do 4.razreda jer je škola velika pa se ovaj segment još uvijek ne može u potpunosti realizirati.

Djeca prihvaćaju ovakvu hranu. No dosta njih ne jede kod kuće, već čekaju odmor. Mislim da to nije ispravno, trebali bi doma nešto pojesti jer ipak osam sati tu zahtijeva energije i to zaista treba izdržati, poručila je kuharica.

Tjedan školskog doručka osim u OŠ Šimuna Kožičića Benje sproveden je i u OŠ Šime Budinića, OŠ Bartula Kašića, OŠ Petra Preradovića te OŠ Zadarski otoci gdje su školski kuhari podučili učenike i o važnosti uključivanja voća i povrća u svakodnevnu prehranu.

GALERIJA U OŠ Šimuna Kožičića Benje u sklopu projekta “Tjedan školskog doručka” učenici učili o zdravom doručku i zdravim namirnicama

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...