POLUGODIŠTE BRANKA DUKIĆA Gradske vijećnike pitali smo koju bi ocjenu dali gradonačelniku: “Petica za sve što je napravio za sebe, jedinica za ono što je napravio za građane”

Gradonačelnik Zadra Branko Dukić vijećnicima će sutra podnijeti izvještaj o radu za prvo polugodište. Njegov tim potrudio se na čak 35 stranica nabrojati sve što je u ovom razdoblju napravljeno, ističući kako je “ostvaren rast prihoda u iznosu od 38,9 milijuna eura, što je 17,5 posto više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine”.

Dukić će sutra naglasiti i da ovi podaci govore o “rastu gospodarskih aktivnosti, zapošljavanja i plaća”, detaljno navodeći i sve dovršene projekte, bez obzira što neki od njih, poput Centra za mlade, uopće ne funkcioniraju.

Uoči sjednice Gradskog vijeća, vijećnike smo stoga pitali koju bi ocjenu dali Dukiću za njegov rad i s kojim obrazloženjem. Odgovori su neočekivani, a jedan od najintrigantnijih svakako je onaj nezavisnog predsjednika Gradskog vijeća s liste SDP-a, Marka Vučetića, koji bi Dukiću dao čak dvije ocjene – peticu i jedinicu!

– Peticu ako njegov rad mjerimo kriterijem koliko je gradonačelničku poziciju iskoristio za sebe, a jedinicu za ono što je napravio za građane. Naime, zbog nepodnošenja proračuna imali smo prilike vidjeti kako bi gradonačelnik upravljao Gradom da nema Gradskog vijeća jer to bi bilo upravljanje koje, prije svega, simbolizira kupovina slike Marija Javorana, a koja nije procijenjena nego je isplaćena na prijateljski način. U proračunu kojim je trebalo financirati nužne aktivnosti Grada, Dukić je prepoznao da je za naš grad nužno isfinancirati upravo tu sliku. Dakle, imamo gradonačelnika koji je imao prilike nešto učiniti za sebe i u tome zaslužuje peticu, a za ono što je napravio za građane čistu jedinicu, ocjenjuje čelnik Gradskog vijeća.

Za razliku od Vučetića, njegov zamjenik Bruno Milin iz redova HDZ-a, Dukiću, očekivano daje peticu. Razlog – napravio je puno za grad.

– Pogledamo li program koji je ponudio u kampanji i na temelju kojeg je dobio povjerenje građana te infrastrukturne projekte koji se rade, a u uvjetima u kojima djeluje u Gradskom vijeću bez potrebne većine, dajem mu ocjenu odmah do petice, ali ne zato što ne radi za pet, nego zato što mu još nije završio mandat, kaže Milin za stranačkog kolegu.

Dukićev bivši kolega iz HDZ-a, danas nezavisni vijećnik Damir Dado Burčul, kaže kako gradonačelniku ne može dati čak ni jedinicu, već – nulu.

– U stvari, ima nešto još niže od nule, a to je ono što su nas učili iz matematike – prazan skup. Pa, vidite što je od grada napravio! A taj prazan skup ide i njegovim pobočnicima jer je sramota što rade svojim građanima, kao da su ljudi glupi i ne vide da grabe samo za sebe, poručuje, bez dlake na jeziku, Burčul.

HDZ-ov koalicijski partner, predsjednik županijskog HSP-a, Mate Lukić, pak, ističe kako s Dukićem surađuje godinama te kao njegov suradnik nije relevantan dati ocjenu, ali mu ipak poručuje:

– Sve što smo dogovorili ispoštovao je, a nakon što mi odradi amandman vezan za igralište na Sinjoretovu, dobit će od mene ocjenu kakvu zaslužuje, najavljuje Lukić.

Predsjednica Kluba vijećnika NL Enija Meštrovića, Adela Frank, Dukiću daje dvojku, ne samo zbog isticanja stranačkih interesa, već i uhljebljivanja prijatelja sa Stanova.

– Nisam sigurna jesu li otegotne okolnosti vezane uz donošenje proračuna Grada Zadra kroz prvi kvartal ove godine poboljšale ili unazadile rad gradonačelnika Branka Dukića, no sigurna sam da bih njegovu radnu učinkovitost ocijenila ocjenom dovoljan, dakle dvojka. Iz njegovog primjera rada, od proaktivnosti i “budućnosti s osmijehom” do političke “potrošenosti”, zaista je vidljiva potreba zakonskog ograničenja mogućnosti reizbora na svim javnim funkcijama na dva mandata. Nakon nekoliko većih gafova u pokušaju ispunjavanja isključivo stranačkih ciljeva, “potrošenost”, vjerujem dobrodušnog čovjeka, ostavila je tek mali smiješak probranim Stanarcima, odnosno prijateljima, koji se nadaju direktorskim funkcijama u gradskim poduzećima, a kojih će do kraja iduće godine biti čak četiri, rekla nam je vijećnica Frank.

Najveći kritičar gradonačelnika Dukića i HDZ-a, predsjednik Kluba vijećnika Akcije mladih Ante Rubeša, Dukiću za polugodišnji rad daje pet plus, ali ne za učinjeno za građane, već za to kako je – slomio SDP!

– Gradonačelniku i njegovoj sviti dajem ocjenu 5 plus jer su, iako duboko korumpirani, pokvareni i podkapacitirani za bilo koju političku razinu, za mrvice sa stola uspjeli kupiti većinu i slomiti SDP, tobože nezavisne, pa čak i predsjednika Vučetića koji, unatoč obećanjima, odbija prekinuti predsjedavanje ovoj nakaradnoj većini, poručuje Rubeša.

Predsjednik nekad najjače oporbene stranke, SDP-a, Daniel Radeta, pak, umjesto kritike Dukiću, odgovara da nema ocjenu jer i “nema što ocijeniti”.

– Dinamika izvršavanja proračuna dosad je bila spora i korisnici su očekivali puno više. Očekujem da se u narednih mjesec-dva izvrši sve predviđeno, što podrazumijeva sve prihvaćene amandmane svih klubova vijećnika. Konkretniji zaključak i ocjenu moći ćemo donijeti tek onda kada Ured gradonačelnika obrazloži što se sve napravilo, što nije, ali i sve one amandmane koje nije bilo moguće realizirati, poručuje Radeta.

Za razliku od petica, dvojki, nula, pa čak i praznoga skupa, Dukić je dobio i jednu trojku, i to od vijećnika Domovinskog pokreta Damira Biloglava. No, njegova je trojka, napominje Bioglav, ipak darovana jer “uvijek nastoji biti dobronamjeran”.

– Dukiću nije lako funkcionirati u uvjetima u kojima, kao sada, nema većinu. Na to se je trebao naviknuti jer je HDZ godinama radio što god je htio, a sada imaju planove kojih ne mogu realizirati, a po meni je za građane i bolje da ne mogu. Vidi se da se Dukić loše snalazi u ovim uvjetima, stoga mu za njegov polugodišnji rad i dajem ovu dobrostivu trojku, zaključak je vijećnika Biloglava.

Sudeći po ocjenama velike većine vijećnika, gradonačelnik Branko Dukić ocijenjen je tragično niskom prosječnom ocjenom. Da anketa nije obuhvatila i vijećnika HDZ-a koji je očekivano visoko ocijenio svog stranačkog kolegu, ocjena bi bila negdje 1+ (jedan plus). Otužno.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...