Hoće li Udruga “Svjetlo” napokon riješiti gorući problem s prostorom? Ante Ćurković: “Nadam se da ćemo im uspjeti pronaći prostor i osigurati akreditaciju udruge”

Problemi s prostorom s kojim se suočava Udruga “Svjetlo” bilo je jedno od pitanja na današnjem Aktualnom satu. Problem je to, podsjećamo, o kojem je pisala i Antena, a odnosi se na situaciju u kojoj se našla ova udruga izradom novog Pravilnika o mjerilima za pružanje socijalnih usluga prema kojem, da bi nastavila pružati usluge u socijalnoj skrbi, mora imati i svoj prostor.

Za govornicom na Gradskom vijeću o tom je problemu govorila nezavisna vijećnica Adela Frank koja je, pak, tražila ima li ikakvog napretka po tom pitanju.

– Nakon što sam zamolila gradonačelnika i pročelnika Ćurkovića kako bi se organizirao sastanak s pročelnikom Koronom i Mariom Pešutom i Udrugom Svjetlo, zanima me do koje je faze došlo zbrinjavanje 30 i više štićenika koji ostaju bez adekvatnog prostora, odnosno ikakvog prostora bez kojega se ne mogu licencirati pri Ministarstvu kako bi dalje obavljali svoju funkciju. To je veliki problem koji postoji duže od 20 godina u Zadru jer prilikom prvog smještanja udruga kada je osnovana ona se odvila u prostoru sadašnjeg Sveučilišta gdje na katastarskoj čestici nema objekta niti postojeće infrastrukture. Dakle, ilegalno je. U sklopu njega je i Caritas koji će biti premješten na drugu lokaciju. Poznato je da Caritas nije bio dobar susjed i da su ugnjetavali Udrugu Svjetlo godinama jer su bili izrazito nezadovoljni smještanjem takve udruge blizu njih. Obzirom da njima treba otprilike 120 kvadrata adekvatnog prostora, s dva, tri barem parkirna mjesta, s rešetkama na prozorima kako bi se mogli licencirati, a izrazito su potrebni ovog gradu zato što Centar Mocire nema kapaciteta i pretrpan je. Naravno, broj štićenika je u stalnom porastu jer je također poražavajuća činjenica da imamo veliki broj djece koja će sutra biti odrasli ljudi s takvim oboljenjima. Ima nekoliko prostora za koje otprilike znam, ali to nije moja domena. Tražila sam zato sastanak kako bi se ponudila adekvatna rješenja gorućeg problema. Oni su najslabija karika ovog grada moramo ih zbrinuti. Do kraja godine se moraju licencirati, ako ne, ne postoje više, istaknula je vijećnica Frank.

Odgovor je stigao od pročelnika Ureda gradonačelnika Ante Ćurkovića.

– U kontaktu smo s predstavnicima Udruge Svjetlo. Nakon što smo se inicijalno čuli s njima i nakon što je odrađen jedan sastanak, na raspolaganje smo im stavili jedan prostor koji je ranije bio u komercijalnoj kvoti prostora, međutim, nije zadovoljavao sve uvjete, odnosno nije im odgovarao do kraja vezano za njihove potrebe. U međuvremenu smo se čuli i s predstavnicima udruge iz Zagreba, ponudili smo im termin sastanka, čekamo da se vidimo kroz nekoliko dana i na tom sastanku ćemo definirati sve što im je potrebno i nadam se da ćemo im uspjeti pronaći prostor i osigurati akreditaciju udruge, informirao je Ćurković.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...