FOTO Pogledajte kako izgleda moderno opremljena kuhinja u Poljoprivrednoj školi Stanka Ožanića

Koliko kvalitetno opremljena obrazovna ustanova može utjecati na rast kvalitete obrazovanja kod srednjoškolaca, posebice strukovnih zanimanja, to više ni ne treba posebno isticati. Vrlo kvalitetnom opremom raspolaže i Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića koja, pored uređene pekarne, podruma, staklenika i ostalih prostora, ima i novu funkcionalnu kuhinju, gotovo na profesionalnoj razini.

– Dobili smo kuhinju iz projekta Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije prije dvije godine i partner je bila Zadarska županija. Ja im se ovom prilikom zahvaljujem jer su omogućili da se to smjesti u naše prostorije. Na taj način smo omogućili našim učenicima da imaju bolje osmišljene nastavne kurikulume i da sve ono što provedu u teoriji, mogu u praktičnom dijelu napraviti. U ovoj kuhinji rade naši tehničari nutricionisti i agroturistički tehničari. To su dva zanimanja koja stvarno mogu dobro iskoristiti ovu kuhinju u svojim nastavnim predmetima. Isto tako, i naši pekari koji su traženo zanimanje, mogu ovdje isto odraditi jedan dio svoje praktične nastave, kazala nam je to ravnateljica Škole Stanka Ožanića, Jelena Gulan.

Prednost ovako opremljene prostorije nedvojbeno je velika.

– Naše strukovne škole stvarno imaju velike mogućnosti na ovakav način povezivati svijet rada i teoriju. I sama sam sudjelovala u projektu modernizacije strukovnih zanimanja i sva buduća zanimanja će se temeljiti na svijetu rada i povezanosti sa svijetom rada koji može biti i vani, ali ako je škola dobro opremljena, može biti u školi. Mi smo jedna od takvih škola koje će imati tu mogućnost, naglasila je ravnateljica.

Kako smo i sami imali priliku vidjeti, nova je kuhinja opremljena potpuno profesionalno, sa svim uređajima i pomoćnim uređajima potrebnima za rad u kuhinji.

– Nova kuhinja ima jako puno opreme i to od profesionalnih frižidera, rezalice, miksera koji imaju razne dodatke. Evo. sad je aktualan ajvar pa su prošli tjedan naše učenice radile ajvar. Cilj je da naši agroturistički tehničari nauče ono što imaju na svojim OPG-ovima, da mogu proizvesti i to prodavati. Imamo modernu peć za pečenje, šoker, rashladne vitrine, svako radno mjesto ima mini frižidere, od raznih zdjela, tava. Kuhinja je opremljena vrlo profesionalno, a i oni se ponašaju profesionalno. Imamo profesionalnog kuhara Marija Arbanasa koji drži kuharstvo našim učenicima, a uz to tu su kolege nutricionisti koji s tehničarima nutricionistima odrađuju praktičnu nastavu, govori nam Gulan tijekom obilaska nove kuhinje.

Inače, ovako uređena kuhinja idealna je i za održavanje raznih tečajeva i radionica.

– Cilj ovog projekta i je bio da se održavaju radionice. AGRRA svaku radionicu koju bude održavala ima je mogućnost ovdje održavati. Rado ćemo ugostiti sve koji dođu i pokazati, a i na taj način će naši učenici naučiti nešto novo, ustvrdila je.

Osim kuhinje, Škola ima i odlično opremljenu pekaru za učenike koji se obrazuju za pekare, zatim vinski podrum u kojem prerađuju svoja vina, a sad su, otkrila nam je Gulan, i pred novim izazovom, a to je da proizvedu vlastiti pjenušac.

Ono što je također pozitivno jest da je ove godine upisan primjetno veći broj učenika što zapravo govori o povećanom interesu za strukovna zanimanja, što svakako veseli, a posebice uz dobro i kvalitetno opremljenu školu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...