DOŠLO NA NAPLATU Prihvaćanjem oporbenih amandmana o financiranju mjesnih odbora, Grad godišnje mora “iskeširati” 188.731 eura

Amandmani oporbenih vijećnika Grad Zadar skupo će stajati. Riječ je o milijunima eura koje je Grad već počeo isplaćivati za realizaciju amandmana kojima je oporba uvjetovala podršku proračunu za 2023. godinu. Koristeći bezizlaznu situaciju gradske vlasti kojoj se prošle godine dogodila blokada proračuna, oporbene stranke u ovogodišnji su proračun uglavile sve što su ikad htjele, a nisu mogle. HDZ je morao spustiti glavu i ispuniti njihove želje te je ovo postao najskuplji proračun u povijesti Grada ikad.

Naime, odlukom o raspisivanju izbora za mjesne odbore, planirane za iduću sjednicu Gradskog vijeća, na naplatu Gradu Zadru dolaze i dva amandmana o financiranju mjesnih odbora. Kao uvjet svoje podrške proračunu, pred HDZ su ih stavili nezavisni vijećnik Enio Meštrović i vijećnik Domovinskog pokreta Damir Biloglav. Meštrović je od Grada tražio financiranje otočnih mjesnih odbora s čak 13.272,28 eura ili 100.000 kuna godišnje. Pomnožimo li ovu brojku s 12 otočnih mjesnih odbora, dolazimo do svote od 159.267,36 eura godišnje.

No, tu je i amandman DP-ovog Damira Biloglava koji je, zbog katastrofalne situaciju po mjesnim odborima, od HDZ-a zatražio isplatu mjesečne naknade za svakog predsjednika mjesnog odbora u visini od 66,36 eura ili 500 kuna. S obzirom da Grad ima čak 37 mjesnih odbora, ovaj će ih amandman godišnje stajati 29.463,84 eura ili 222.000 kuna.

Zbrojimo li, dakle, cijenu oba amandmana oporbenih vijećnika, Grad Zadar samo za mjesne odbore godišnje će “iskeširati” 188.731 eura ili 1.421.993,72 kune!

No, ni jedan ni drugi vijećnik neće odustati od svojih amandmana te je Enio Meštrović za sutra čak sazvao i novinsku konferenciju. Naime, na pitanje očekuje li da odluka o raspisivanju izbora za mjesne odbore u utorak bude izglasana, Meštrović nam je kazao kako je za sutra sazvao novinsku konferenciju u prizemlji zgrade Grada Zadra, ne želeći dotad detaljnije komentirati zahtjeve svoje liste.

DP-ov vijećnik Damir Biloglav, pak, otvoreno kaže kako od Grada očekuje realizaciju njegovih amandmana te da od uvjeta Gradu neće odustati “ni milimetra”.

Mjesni odbori izuzetno su važni jer o njihovu radu ovisi kvaliteta života njegovih stanovnika. A probleme u kvartovima najbolje poznaju ljudi koji tamo žive, a ne gradska ili državna vlast. I upravo smo zato tražili da se svakom predsjedniku MO-a odsad isplati mjesečna naknada jer se time pojačava i njihova demokratizacija i kvaliteta rada. Gradonačelnik mi je rekao da su ova sredstva u proračunu već planirana i zato očekujem da ovaj moj amandman, uz onaj o otvaranju muzeja zadarske medicinske povijesti, sada i ostvare, poručuje Biloglav gradskoj vlasti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...