DANAS U 17 SATI Najnoviji pokušaj spašavanja Centra za mlade; Vučetić poručuje: Ističu rokovi, a ucjenjivački predatorski HDZ neće htjeti prepustiti mjesto ravnatelja

Danas u 17 sati održat će se tematska sjednica o modelu upravljanja Centrom za mlade koju je sazvao predsjednik Gradskog vijeća Marko Vučetić. Najnoviji je ovo pokušaj spašavanja mega investicije koja zjapi prazna i neiskorištena jer se HDZ i oporba nikako ne mogu dogovoriti oko načina upravljanja.

Naime, Centar za mlade trebao je biti sinonim nezavisne kulturne scene, a umjesto toga postao je glavna točka razdora između gradske vlasti i oporbe – HDZ ga želi zadržati pod svojim skutama, a opozicija ga želi dati na upravljanje udrugama plašeći se da bi ovo mogla biti samo još jedna baza uhljebljivanja HDZ-ova kadra.

Predsjednik Gradskog vijeća, Marko Vučetić, stoga je za danas u 17 sati sazvao tematsku sjednicu, pokušavajući još jednom postići konsenzus svih vijećnika, čime bi se izbjegla još jedna mučna rasprava na Gradskom vijeću.

Vučetića smo stoga pitali očekuje li doista da će na sjednici konačno postići dogovor oko upravljanja Centrom te je li do danas uopće uspio osigurati kvorum.

Čuo sam se s vijećnicima i mislim da ću danas imati kvorum, iako Akcija mladih nije potvrdila dolazak. Očekujem da ćemo danas konačno doći do konsenzusa koji bi onda bio obvezujući na idućoj sjednici Gradskog vijeća. Kada je u pitanju model upravljanja Centrom, moj je stav da trebamo izabrati rješenje koje će nam ponuditi nositelji kulturne scene u Zadru, a to su udruge. Trebamo ići prema hibridnom modelu s obzirom da nam je ovo zadnja prilika u Zadru napraviti ono što je Šibenik već napravio, a to je potpuno odmicanje politike od kulture, ističe Vučetić, napominjući kako bi u slučaju Zadra to značilo da Grad financira upravljanje prostorom, dok bi Centrom upravljale udruge.

Sramota je da nas je Šibenik pretekao i da je postao metropola kulture u Dalmaciji, a Zadar stoga ovom institucijom ima priliku krenuti njihovim putem. Međutim, naš grad kulturno ne može biti živ sve dok se kultura doživljava kao mjesto demonstracije snage nekih stranaka. Ravnatelj Centra uvijek mora dolaziti iz redova kulture, poručuje uoči sjednice Vučetić.

Međutim, na pitanje očekuje li doista da će HDZ danas pristati na ovaj model, Vučetić iskreno priznaje:

Oni na ovo nikako neće pristati jer HDZ je ucjenjivačka predatorska stranka, zbog čega ih treba dovesti dotle da ovaj prijedlog ne mogu odbiti. A ne mogu ga odbiti jer ističu rokovi osnivanja ustanove koja će Centrom upravljati, poručuje na kraju Vučetić, dodajući kako je i njemu jasno da se HDZ neće htjeti odreći mjesta ravnatelja Centra.

Međutim, ima u cijeloj priči jedna pozitivna stvar, a to je činjenica da je HDZ sada pod pritiskom rokova za osnivanje ustanove koja će upravljati Centrom, a ukoliko je ne osnuju, Grad je u velikom problemu jer u pitanju su sredstva europskih fondova, upozorava Vučetić uoči današnje tematske sjednice.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...