ČEMU DVIJE OPĆINE Načelnici Lišana i Stankovaca, Zvonimir Mijić i Željko Perica, dogovorili da im Jedinstveni upravni odjel vodi Peričina sestrična

Na današnjoj sjednici Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa naći će se jedan neobičan slučaj iz Zadarske županije. Toliko neobičan da nas je načelnik Lišana Ostrovičkih, Zvonimir Mijić, nakon što nam je dao opsežnu izjavu, naknadno nazvao tražeći da “o ovoj temi ne pišemo”.

Naime, na relaciji Lišane – Stankovci ovih se dana odvijaju zanimljivi pregovori oko spajanja jedinstvenih upravnih odjela ovih općina, no problem je u tome što bi odjele trebala voditi aktualna pročelnica ovog odjela u Lišanima, a ona je – prva rođakinja načelnika Stankovaca, Željka Perice.

Nezavisni načelnici Lišana i Stankovaca, Zvonimir Mijić i Željko Perica, dogovorili su da bi pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela u Lišanima, Anita Perica, dio tjedna radila u Lišanima, a dio u Stankovcima. S obzirom da je ona bliski rod načelniku Perici, Mijića je zanimalo je li to prepreka u spajanju upravnih odjela.

Odgovor će danas saznati od Povjerenstva, no da je riječ o modelu koji bi u praksi teško zaživio kazuje i primjedba načelnika Lišana koji nas je naknadno nazvao uz obrazloženje da oni “o tome ne bi pričali javno jer im može ugroziti cijelu ideju o funkcionalnom spajanju”.

Bilo bi najpametnije da se to ne objavljuje jer na ovaj način svog kolegu i pročelnika možemo bespotrebno izlagati udaru javnosti, a to nam nikako ne ide u prilog i bilo bi najpametnije da se to ne objavljuje, kazao nam je Mijić nakon što je prethodno dao opsežnu izjavu o spajanju ova dva odjela i pročelnici Aniti Perica koja bi ih vodila.

No, zašto bi im pisanje ugrozilo ovu ideju ukoliko bi se spajanje provelo po zakonu, a zapošljavanje pročelnice Jedinstvenog upravnog odjela i u Općini Stankovci provelo po pravnoj regulativi?

Naime, evo razloga zbog kojega načelnici ne vole govoriti o funkcionalnom spajanu općina. Ukoliko Stankovci i Lišane dobiju jednu pročelnicu upravnih poslova, potom i zajedničkog komunalnog redara, na čemu također rade, te zajedničku upravu vrtića s Gradom Benkovcem, pitanje je – čemu onda općine postoje?

Dio njih, poput općine Lišane, Vladinim projektom o smanjenju broja općina izgubio bi svojstva općina te bi na kraju bile ugašene. Primjerice, ukoliko Lišane i Stankovci spoje upravne odjele, Općini Lišane ostaje samo ured načelnika, računovodstvo i administrativna referentica. Općina Stankovci ima barem jednog zaposlenika više, referenta za komunalne poslove, pa je onda logično da imaju i zajedničko računovodstvo. A netko bi rekao – zašto onda ne i jednog načelnika!?

I to je ono čega se čelni ljudi općina plaše. Naime, Vlada je u studenom prošle godine najavila ukidanje čak 85 općina te funkcionalno spajanje njih 171. No, niti jedan načelnik ne želi ukidanje baš svoje općine, već bi radije iskoristili model funkcionalnog spajanja, odnosno uvođenje zajedničkog odjela za upravu, komunalne poslove ili upravljanje vrtićima, čime bi izbjegli nesretnu sudbinu općina koje Vlada proglasi nefunkcionalnima.

A prema podacima sa službenih stranica Lišana Ostrovičkih, ova općina ima samo 764 stanovnika te je logično zašto neki predlažu njeno pripajanje susjednoj općini Stankovci.

O spajanju upravnih odjela, načelnik Stankovaca Željko Perica kazao nam je kako su o ovoj temi prije mjesec dana razgovarali na sastanku u Ministarstvu financija, a do ideje o zajedničkom pročelniku Jedinstvenog upravnog odjela došli su jer im se nitko na natječaj objavljen zbog skorašnjeg umirovljenja aktualnog pročelnika.

Pola plaće pročelniku davala bi općina Stankovci, pola Lišane, a država bi svakoj općini nadoknadila po 50 posto od plaće, što znači da bi naš trošak za pročelnicu bio četvrtina plaće. No, kako je riječ o mojoj sestrični, ne želim napraviti takav sporazum prije provjere, kaže Perica, koji će o tome danas od Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa dobiti odgovor.

Ukoliko načelnikova rođakinja na kraju doista preuzme upravne poslove i Općine Stankovci, bit će zanimljivo pratiti hoće li ovaj model zaživjeti u praksi, kao i to na koji će način rješavati poslove u kojima će općine biti konkurencija jedna drugoj.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...