Zadarski SDP predstavio program primarne zdravstvene zaštite: “Naša vizija je da svaki građanin i građanka u RH mogu pravovremeno dobiti zdravstvenu uslugu”

U prostorijama zadarskog SDP-a, predsjednik Županijske organizacije Jure Zubčić te članica Predsjedništva SDP-a i dr.med.spec. psihijatrije Sara Medved predstavili su program primarne zdravstvene zaštite na kojem su, uz psihijatricu Medved, radili dr. Joško Markić, izvanredni profesor pedijatrije na Medicinskom fakultetu u Splitu i Ino Protrka, ravnatelj Doma zdravlja Centar u Zagrebu te Davor Katanić stručnjak za mangement u zdravstvu.

Medved se uvodno osvrnula na pitanje primarne zdravstvene zaštite koja je, kako kaže, dugo van fokusa našeg političkog narativa, a koju pak u SDP-u žele vratiti na pravo mjesto.

– Počeli smo u Zagrebu prije pola godine s programom reorganizacije domova zdravlja i sada to širimo na sve županije jer mislimo da primarna zdravstvena zaštita zaslužuje iznimno veliku pažnju. Primarna zdravstvena zaštita prvi je korak, gdje ćete se vi, gdje ću se ja, obratiti za zdravstvenu pomoć i zdravstvenu uslugu, i 8 od 10 puta kada se javimo doktoru opće prakse moramo sve naše potrebe zadovoljiti upravo u tim ambulantama. Dakle, u samo 20 posto slučajeva mi zdravstvenu uslugu možemo tražiti, odnosno trebali bi tražiti u nekim drugim razinama zdravstvene zaštite. To znači da moramo neke kapacitet i usluge koji su unutar naših domova zdravlja značajno širiti, poručila je Medved istaknuvši kako je u Zadarskoj županiji iznimno velika starosna doba liječnika.

Unatoč činjenici da prihodi HZZO-a nikad nisu bili veći, to isto ne bismo mogli reći za obujam usluga koje dobivamo. Novi zakon o zdravstvenoj zaštiti uvodi puno promjena, naglasila je Medved, no te promjene su nagore, posebice kad je riječ o listama čekanja.

– On nam zapravo jasno daje poruku da Ministarstvo uopće ne planira adekvatno kontrolirati financije u zdravstvu kao ni liste čekanja. Primjerice, u Zadru se na pregled endokrinologa čeka preko 100 dana, kardiologa više od150 dana, a za neke radiološke i ultrazvučne preglede i više od godinu dana. I to nije iznimka. Zakon o zdravstvenoj zaštiti kaže da ukoliko će imati dugačke liste čekanja, HZZO može sklopiti ugovor s privatnikom da se ta ista usluga obavi kod privatnika, dakle ministarstvo uopće ne kani upravljati svojim financijama te definira sanaciju kao jedan redoviti postupak što bi trebala biti jedna izvanredna mjera managementa u zdravstvu, kazala je Medved.

– Naša vizija je da svaki građanin i građanka u RH mogu pravovremeno dobiti zdravstvenu uslugu kod lječnika obiteljske prakse i u svome Domu zdravlja, da povećamo broj specijalističko-konzilijarnih ambulanti, da smanjimo upućivanje u bolnice i time smanjimo pritisak na bolnički sustav te da većina naših potreba bude zadovoljena upravo kod liječnika koji poznaje nas, koji poznaje našu obitelj, koji poznaje našu anamnezu,koji poznaje naše potrebe, koji poznaje lokalne specifičnosti mjesta u kojem živimo, poslala je Medved jasnu poruku.

A na točne mjere koje program obuhvaća u lokalnom kontekstu osvrnuo se Jure Zubčić, predsjednik SDP-a Zadarske županije.

No prije svega, Zubčić je prokomentirao aktualno pitanje nedostatka pedijatara koje je rezultiralo nedavnim prosvjedom roditelja zbog nedostupnosti zdravstvene zaštite najmlađima.

– Imamo ravnateljicu Doma zdravlja Renatu Bek u petom mandatu koju potpuno nije briga što se dešava i ne zna planirati sustavom. Tko i zašto je drži i zašto župan potpuno, pa reći ću, glupo, najavljuje tužbe protiv specijalizanata umjesto da traži odgovorne među onima koji su trebali planirati sustavom. Liječnika obiteljske medicine koji su u primarnoj zdravstvenoj zaštiti ima 96 od čega ih je 43 starije od 60 godina, a trenutačno je specijalizacija samo 11. To se zove neplaniranje sustavom, kaže Zubčić te nastavlja o trenutno zabrinjavajućoj situaciji kad je riječ o županijskoj primarnoj zdravstvenoj zaštiti:

– Kad pogledamo prostorno Zadarsku županiju, mi smo cijelo ljeto imali cijeli otok Pašman bez liječnika obiteljske medicine, imamo situaciju da jedna općina Gračac koja je izolirana nema niti jedan dan u tjednu niti ginekologa niti pedijatra. Mi imamo situaciju u općini Vir gdje imate privatnu ordinaciju obiteljske medicine, koja radi samo ljeti jer ima financijski interes.

SDP pritom vidi pet osnovnih mjera kojima bi se trebalo priskočiti ovim problemima. Prije svega, povećanje dostupnosti zdravstvene zaštite, gdje bi, kaže Zubčić, trebalo krenuti s telemedicinom koja se pokazala dosta uspješnom u udaljenim europskim krajevima, ali koja je nedavno krenula s implementacijom i u nekim hrvatskim županijama.

Jedan od ciljeva kvalitetnije primarne zdravstvene zaštite je i smanjiti pritisak na OB Zadar.

– Naime, 80 % pacijenata uopće ne bi trebalo doći do sekundarne zdravstvene skrbi. Bolnica je i ovako pred kadrovskim kolapsom, urušavanjem primarne zdravstvene zaštite će još brže doći do sve većih problema, dodao je Zubčić.

Cilj je i bolje povezati sustav primarne zdravstvene zaštite i drugih javnih sektora u svrhu prevencije, te svakako nagrađivati i liječnike koji provode preventivne preglede kako bi se sustavno smanjio trošak u zdravstvu, ali i poboljšati uvjete za sve zaposlene u sustavu primarne zdravstvene zaštite.

– Imamo primjer da liječnici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti skoro imaju duplo manja primanja nego liječnici u OB Zadar. Mnoge županije su doskočile tome da osiguravaju dodatne bonuse na plaću liječnicima primarne zdravstvene zaštite i nekako je u Hrvatskoj među županijama, ja bih to tako rekao, nastala kompeticija. I mislim da se mi s proračunom Zadarske županije svakako tu trebamo uključiti i početi osiguravati stambeno pitanje tih liječnika, ono što se nekad zvalo “kadrovski stanovi”, napominje Zubčić.

Važna stavka jest i nabava medicinske opreme i edukacija liječnika.

– Nažalost, iz Doma zdravlja, pedijatri nisu odlazili samo i isključivo radi plaće, oni su odlazili zbog sustava kojim se ne upravlja, koji je prepušten stihiji. Nažalost, sustav kako primarne tako i sekundarne zdravstvene zaštite u Zadarskoj županiji se oslanja na leđa pojedinaca koji rade svoj posao i doslovno se ubijaju od posla. Bilo koja inicijativa koja je došla od zaposlenih liječnika i liječnica iz Doma zdravlja je kod ravnateljice naišla na odbijanje. I naravno, nakon što toliko godina rade, da su neki od njih odlučili otići, jasno ističe.

No, ono što je svakako jedan od gorućih problema, napominje, jest tiha privatizacija zdravstva:

– Kad spomenemo ginekologe koji su dio primarne zdravstvene zaštite, mnogi od njih su paralelno koncesionari HZZO-a i paralelno imaju privatnu ordinaciju i onda ako ćete ići preko HZZO-a čekat ćete pregled po mjesec ipo, dva, a ako ćete platiti pregled privatno onda ćete doći odmah. A zanimljiva stvar je kad žena ode na ginekološki pregled u privatnu ginekološku ambulantu kod liječnika koji je ugovorni partner HZZO-a, što se uredno taj nalaz pojavi u sustavu e-zdravlja, u e-građaninu, što znači da je taj liječnik praktički dvaput naplatio svoj pregled, naplatio je od pacijentice i od HZZO-a. To je zloupotreba sustava kojima treba stati na kraj, odlučan je Zubčić.

 

 

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...