Za mjesec dana pomičemo sat, evo prve obavijesti od njih 3.399.348 koliko ćete ih pročitati u narednim danima

Iako su najave Europske unije o ukidanju ljetnog i zimskog računanja vremena bile u tijeku već nekoliko godina, čini se da se to još uvijek nije dogodilo. Dok EU nastavlja pregovore i planira jedinstvenu regulaciju vremena, Hrvatska je donijela vlastite mjere kako bi se prilagodila ovom pitanju.

Vlada Republike Hrvatske nedavno je donijela Uredbu koja određuje kraj ljetnog računanja vremena za 2023. godinu. Prema toj uredbi, ljetno računanje vremena završava 29. listopada 2023. godine, a istoga dana započinje zimsko računanje vremena.

Promjena će se dogoditi u noći između 28. i 29. listopada kada će, točno u 3 sata ujutro, kazaljke na satu biti pomaknute unatrag za jedan sat. To znači da će se vrijeme vratiti na 2 sata ujutro. Ova promjena ima za cilj prilagoditi se promjeni godišnjih doba i osigurati bolju iskorištenost dnevnog svjetla tijekom zime.

Prema navedenoj Uredbi, ovakav način računanja vremena bit će primjenjivan sve do kraja 2026. godine. Hrvatska se tako pridružuje ostalim europskim državama u prilagodbi svojeg vremenskog rasporeda kako bi se postigla veća usklađenost s europskim standardima. No, pitanje ukidanja ljetnog i zimskog računanja vremena u cijeloj Europskoj uniji ostaje otvoreno i zahtijeva daljnje razgovore i dogovore kako bi se postigao zajednički cilj.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...