U ponedjeljak u klupe sjeda 1.539 prvašića, samo u Osnovnoj školi u Novigradu kreću s cjelodnevnom školom

Dok se nova školska godina bliži, odgovorni tvrde da su škole spremne za početak nastave. I dok školske torbe čekaju na svoje vlasnike, posebna pažnja usmjerena je prema Osnovnoj školi Novigrad koja će sudjelovati u eksperimentalnom programu cjelodnevne nastave, jedinoj školi iz Zadarske županije uključenoj u ovaj projekt koji obuhvaća ukupno 64 škole.

Nova školska godina počinje u ponedjeljak, a prema podacima iz Zadarske županije, očekuje se da će u školske klupe sjesti 1,539 prvašića, što je nešto manje u usporedbi s prošlom godinom. Unatoč tomu, gradski školski sustav Zadra zadržava stabilan broj prvašića, s brojkama sličnim prošlogodišnjima.

Pročelnik Upravnog odjela za odgoj i školstvo Grada Zadra, Joso Nekić, ističe da su sve pripreme gotove.

Udžbenici i radne bilježnice su na stolu, osobne pomoćnike smo odabrali, prehrana ide dalje, a broj prvašića ostao je gotovo nepromijenjen u odnosu na prošlu godinu. Povećali smo broj odjeljenja odgojno-obrazovnih skupina produženih boravka za pet. Ove godine, sve naše škole imaju produženi boravak, čak i OŠ Šimuna Kožičića Benje, gdje smo pronašli prostor za jednu odgojno-obrazovnu skupinu. Uvijek ulažemo u škole, naglasio je Nekić.

Osnovna škola Stanovi posebno se ističe po investicijama u školske objekte. Gradonačelnik Zadra će prvi dan škole posjetiti ovu školu, dok će zadarski župan posjetiti Obrovac.

Što se tiče eksperimentalnog programa cjelodnevne nastave, Ivan Šimunić iz Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, istaknuo je važnost tog projekta.

Novi model obrazovanja predstavlja veliku promjenu i izazov za nastavnike i škole. Naša OŠ Novigrad sudjeluje u tom projektu, i mi smo cijelo ljeto bili u kontaktu i sa školom i sa Ministarstvom, izjavio je Šimunić.

Nakon eksperimentalne provedbe, koncept cjelodnevne škole trebao bi se proširiti na sve škole u Hrvatskoj u naredne četiri godine.

Ravnateljica Branka Maroja kaže nam kako se novih izazova i prilika ne boje.

Očekivali smo da će se prijaviti barem nekoliko škola iz naše županije. Ne znam što je uzrok slabom interesu, ovo je ipak dobra prilika da se škole opreme i da se poboljša razina nastavnih sadržaja. Puno benefita može se ostvariti kroz program cjelodnevne škole. Gotovo svi djelatnici bili su za to, a na kraju je školski odbor donio konačnu odluku. I tako i tako će za par godina sve škole biti uključene, pa smo se mi na vrijeme odlučili upustiti u tu neku pustolovinu, kazuje nam ravnateljica.

Nastavni dan za učenike bit će podijeljen u dva dijela – obvezni i izborni. Obvezni dio traje do 15 ili 15.30 sati. Rekreacijska pauza trajat će od 20 do 25 minuta, a ona za ručak 40 minuta. Uvode se i novi predmeti, a učiteljima će biti uvećana osnovna plaća. Škole u eksperimentu u prosjeku će dobiti 300 tisuća eura.

Svi učenici imat će priliku proširiti, dograditi i utvrditi ono gradivo koje je obrađeno na redovnoj nastavi, rješavat će svoje domaće zadaće u školi, a doma će više vremena moći provoditi sa svojim obiteljima i baviti se drugim aktivnostima. To je i cilj ovog programa. Drugo, ovo je prilika da se škola dodatno opremi s novom tehnikom, kuhinjom, blagovaonom, da se uredi školsko igralište kojeg nemamo… Nije zanemarivo ni to što se poboljšava materijalni status učitelja, plaće će biti veće do 25 posto, priča Maroja.

Oganizacija života i rada učenika u suvremenoj školi podrazumijava nova rješenja i inovacije. U Novigradu na cjelodnevnu školu gledaju kao na priliku za poboljšanje postojećeg načina učenja i poučavanja i uvođenje novina koje su korisne za cijeli kolektiv. Da se dolazećih trendova ne boje, već su dokazali.

Među prvim smo školama koje su se počele služiti e-Dnevnikom, sada već davne 2014. godine. 2015. godine bili smo među samo tri škole u županiji koje su se uključile u projekt e-Škola. Ne znamo što nas još čeka, ali ne bojimo se promjena, zadovoljno zaključuje ravnateljica.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...