U Muzeju antičkog stakla u Zadru otvorena velika izložba mađarskih umjetnika “Povezani staklom”

U Muzeju antičkog stakla u Zadru u petak je otvorena još jedna vrlo vrijedna izložba koju nikako ne bi trebalo propustiti. Naime, riječ je o izložbi pod nazivom “Povezani staklom”, organizirana uz pomoć Društva mađarskih umjetnika stakla.

Na izložbi se predstavlja 48 umjetnika koji prikazuju svu raznolikost rada u staklu kao umjetničkom mediju pa se, tako, može vidjeti toliko različitih radova u staklu, isto tolika količina umjetničke inspiracije i stilova, ushita kod obrade stakla, eksperimentiranja, inovacije i na kraju povezanosti, povezanosti staklom, navodi se.

Otvorenje je privuklo velik broj posjetitelja koji su već prvog dana došli pogledati prekrasne umjetničke radove od stakla mađarskih umjetnika.

Kustosi izložbe su Jadranka Belevski, koja je i autorica kataloga izložbe, Bernadett Hegyvári i Péter Gergely Lendvai, predstavnici Društva mađarskih umjetnika stakla.

– Izložba “Povezani staklom” je važna jer je u nekom našem slijedu međunarodnih suradnji. Ovo je treća velika međunarodna skupna izložba. Prva je bila “Dodir stakla”, to je bio skandinavski dizajn i skandinavski umjetnici, sjajna izložba. Potom je bio “Zadar susreće Milano”, sasvim nešto drugačije, talijanski dizajn i umjetnici, i evo sad prikazujemo mađarsko staklo. Po meni je velika stvar, prvo jer smo doveli 48 umjetnika sa svojim radovima. To je 48 različitih inspiracija, ideja i inovacija. Svi smo povezani staklom, kako kaže naziv izložbe, međutim svaki umjetnik radi na drugi način. Mislim da će na neki način biti i edukativna i naravno ljudi znaju nešto o staklu kao umjetničkom mediju, o puhanju stakla, međutim, jako puno tih tehnika i vrsta stakla nisu nikad vidjeli niti mogu zamisliti da se od toga može raditi umjetničko djelo, rekla nam je u prigodi otvorenja Jadranka Belevski, muzejska savjetnica dokumentaristica.

Osim toga, napomenula, ova je izložba bitna i zbog toga što s mađarskom umjetnošću nemamo previše doticaja, ovom suvremenom.

– Ona je vrhunska svjetska razina, a s druge strane prikazujemo toliko bogatstvo zemlje koja ima dugu tradiciju staklarstva, dodala je.

Izložba je otvorena dva mjeseca pa će to biti sasvim dovoljno vremena da je svi dođu pogledati, pa i izvan Zadra.

Uz izložbu, izdan je i opsežan katalog koji sadrži sve o umjetnicima koji izlažu i koji je vrlo važan kao pisani dokument koji ostaje i koji će sigurno i za, primjerice, studente povijesti umjetnosti biti od velikog značaja.

U ime Društva mađarskih umjetnika stakla govorio je Péter Gergely Lendvai kojem je ovo drugi put da izlaže u Zadru, Prvi je put bio 2018. održao svoju samostalnu izložbu “Čuvari duha”.

– Dobili smo ideju da dovedemo više mađarskih umjetnika stakla i od tad radimo na ovoj izložbi i napokon smo ovdje. Ovo je izložba o prijateljstvu, mislim, jer umjetnici koje ovdje rade, rade iz srca i mi radimo to isto s ovim materijalom. Ovaj materijal može biti oštar i može biti mekan, Ovdje nas je sedam od 48 umjetnika i nama je jako važno što smo ovdje pored svega što se događa, kao što je, primjerice, Tjedan stakla u Venecije koji se trenutno odvija, kazao je Lendvai.

Izložbu je službeno, u ime spriječenog ravnatelja MAS-a, otvorio Mladen Pešić iz Muzeja za podvodnu arheologiju.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...