PREPAKIRANJE PROŠLOSTI Kako je mama Davora Arasa „dospjela“ na srbijanski znanstveni skup

Poznato je da je nakon uspostave samostalne hrvatske države 1990. jedna od zadarskih ulica preimenovana u Ulicu Rine Aras, nekadašnje učiteljice, inače majke Davora Arasa, jednog od vodećih ljudi HDZ-a i političke vlasti u Zadru 90-ih godina.

Ta se činjenica našla i u jednom objavljenom radu u zborniku koji je nastao na temelju znanstvenog skup pod nazivom „Politička upotreba prošlosti – O istorijskom revizionizmu na postjugoslovenskom prostoru“.

Naslov toga rada je „Prepakiranje istorije masovnim preimenovanjem beogradskih ulica“, autora Nebojše Dragosavca. On se u radu kritički osvrće na trend preimenovanja ulica u Beogradu 90-ih godina ističući primjer srbijanske književnice Svetlane Velmar-Janković, tadašnje predsjednice gradske komisije za imena ulica. Ona je za ime jedne beogradske ulice predložila vlastitog oca Vladimira Velmara-Jankovića, čovjeka koji je bio pomoćnik ministra prosvjete u marionetskoj vladi Milana Nedića u vrijeme okupacije Srbije od strane Trećeg Reicha, a zbog čega je kasnije kao emigrant živio uz Španjolskoj.

Autor članka zaključuje kako beogradska šefica komisije za imena ulica „nije bila originalna jer je u Zadru još prije toga jedna ulica već dobila ime majke novog političkog moćnika, a ime Tuđmanovog oca ispisano je na ulične table u Velikom Trgovišću, rodnom mjestu sina mu Franje“. Nedvojbeno je, dakako, da je Dragosavac u zadarskom slučaju mislio na šefa lokalnog HDZ-a Davora Arasa po čijoj je mami, u vrijeme dok je on bio na vrhuncu političke moći, jedna ulica dobila ime.

Uspoređujući beogradski i zadarski slučaj, Nebojša Dragosavac zaključuje kako se tada ogorčenije oglasila javnost u Beogradu pa je Svetlana Velmar-Janković nakon javnih kritika morala podnijeti ostavku, dok je u Zadru političko preimenovanje ulica prošlo glatko, bez ikakvog otpora.

Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...