Pospremate li krevet odmah nakon buđenja, vrijeme je da to odmah prestanete raditi!

Ako ste ikada mislili da je pospremanje kreveta čim se probudite ključno za dobru higijenu i zdravlje, razmotrite ovo – stručnjaci sada kažu da bi mogli biti u krivu. Martin Seeley, stručnjak za spavanje i izvršni direktor tvrtke MattressNextDay sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu, otkriva iznenađujući razlog zašto biste trebali razmisliti o odgađanju ovog rituala, barem unutar prvih 30 minuta vašeg dana, piše Chill portal.

Svi kreveti, bez obzira koliko se činili čisti, skrivaju tajnu opasnost – grinje. Grinje su mikroskopski paučnjaci koji se hrane mrtvim stanicama ljudske kože i često su prisutne u našim madracima. Prema Američkom udruženju za umirovljenike (AARP), prosječna osoba ima čak 1,5 milijuna ovih sitnih stvorenja u svom krevetu, a njihova prisutnost može biti štetna po naše zdravlje.

No, ono što je još značajnije, grinje se razmnožavaju u toplim i vlažnim okruženjima, što naši kreveti pružaju u izobilju. Vaša posteljina i madrac postaju idealno stanište za ove štetočine zbog vlage koju proizvodite dok spavate. “Nepospremanje kreveta odmah nakon buđenja može stvoriti okruženje koje dovodi do većih koncentracija grinja i njihovih alergijskih proteina”, upozorava Seeley. Zato je važno pustiti krevet barem 30 minuta kako bi se omogućila ventilacija koja smanjuje vlažnost u vašem krevetu.

Osim toga, izlaganje posteljine prirodnoj sunčevoj svjetlosti može biti ključno u borbi protiv grinja. Prirodna sunčeva svjetlost ima dezinfekcijska svojstva koja mogu pomoći u ubijanju bakterija i grinja, dodatno smanjujući potencijalne zdravstvene rizike. Stručnjak za spavanje i madrace, Richard Prassad, ističe važnost tog koraka.

Posebnu pažnju trebaju obratiti osobe koje imaju astmu ili alergije, jer su oni u većem riziku od ozbiljnih simptoma izloženosti grinjama. “Ideja da se krevet pusti da diše predstavlja jednostavnu, ali učinkovitu metodu za promicanje zdravijeg okruženja za spavanje”, ističe Prassad.

Naravno, održavanje čiste posteljine i madraca kroz redovito i temeljito pranje ostaje ključna higijenska praksa. Pranje posteljine u vrućoj vodi kako biste ubili grinje, korištenje otpornih navlaka na jastucima, madracima i oprugama te redovito usisavanje i čišćenje prašine u spavaćoj sobi pomažu smanjiti rizik od izloženosti alergenima.

U konačnici, odgađanje pospremanja kreveta može biti mali korak u jutarnjoj rutini, ali može pridonijeti boljoj higijeni spavanja i vašem općem blagostanju. Vaša posteljina i vaša pluća će vam zahvaliti, piše Chill portal.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...