Ovo su neke od intolerancija na hranu koje je iznimno teško otkriti, čak i teže od alergija

Ako ste netolerantni na određene namirnice, to znači da imate problema s probavljanjem tih namirnica ili određenih sastojaka u njima, što može rezultirati lošim osjećajem, piše Chill portal.

Neki od najčešćih alergijskih reakcija uključuju svrbež kože, kašalj ili oticanje usana, lica i očiju. Za razliku od alergijskih reakcija, intoleranciju na određene skupine namirnica teže je dijagnosticirati.

Alergije na hranu proizlaze iz problema u vašem imunološkom sustavu, dok intolerancije proizlaze iz probavnog sustava. Simptomi intolerancije često se pojavljuju nekoliko sati nakon konzumiranja namirnica koje organizam ne podnosi.

Najčešći simptomi uključuju nadutost, plinove, bolove u trbuhu, zatvor, proljev i mučninu. Također, mogu se javiti umor, glavobolje i osip.

Mliječni proizvodi

Mliječni proizvodi često su na vrhu liste namirnica na koje ljudi reagiraju netolerantno. Prema istraživanju dijetetičarke Natalie Rizzo, čak 65 posto ljudi ne podnosi laktozu, poznatu kao mliječni šećer, koji se nalazi u životinjskom mlijeku.

Simptomi intolerancije na laktozu uključuju plinove, nadutost ili proljev. Razina tolerancije varira od osobe do osobe, pa neki ljudi mogu konzumirati jogurt bez nelagode.

Hrana na crvenoj listi FOODMAP-a

Iako zvuči tehnički, Foodmap je poznata skraćenica među osobama koje pate od sindroma iritabilnog crijeva. Ova skraćenica označava fermentabilne oligosaharide, disaharide, monosaharide i poliole – skupinu namirnica koja sadrži ugljikohidrate kratkog lanca, a koje neki ljudi teško probavljaju.

Popis namirnica koje treba izbjegavati je dug, i svaku od njih treba pojedinačno provjeriti. Na primjer, vaš organizam možda dobro podnosi proizvode koji sadrže ječam, ali ne podnosi namirnice koje sadrže raž. Namirnice koje često sadrže gluten često se povezuju s intolerancijom na gluten, piše Chill portal.

Hrana s visokim udjelom histamina

Histamin igra važnu ulogu u mnogim tjelesnim funkcijama, no neki ljudi možda nemaju dovoljno enzima poznatog kao diamin oksidaza za njegovu metabolizaciju u crijevima. Crijevni mikrobi proizvode histamin nakon razgradnje hrane koja sadrži histamin.

Takve namirnice uključuju ribu, školjke, fermentiranu hranu poput octa i alkohola, špinat, rajčicu, patlidžan i avokado.

Osim navedenih simptoma, mogu se javiti i simptomi slični alergijskim, kao što su curenje nosa, osip i ubrzan rad srca nakon obroka.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...