Otok Ugljan po šesti put domaćin dvodnevnog Zadar Outdoor festivala

Ove će jeseni, po šesti put, otok Ugljan postati poprište sportskih natjecanja. Naime, 23. i 24. rujna Zadar Outdoor festival po drugi put će se u cijelosti održati na ovom otoku koji je svojim prirodnim ljepotama te raznolikošću pejzaža dokazao da je idealan domaćin kad je riječ o aktivnom odmoru.

A što sve očekuje posjetitelje ovog festivala, istaknula je na današnjoj konferenciji za medije održanoj u Domu županije, Iva Bencun, direktorica Zadar Outdoor festivala te agencije Break a leg :

– Nastojimo privući ljude sa aktivnostima koje će ih odvesti vani, koje će im malo pokazati ljepote otoka, tako da u subotu, 23. rujna imamo disciplinu trail trčanje, odnosno trail hodanja: 5, 10 i 18 kilometara. Osim toga imamo natjecanje u sportskom penjanju na litici Željina, a između toga i niz besplatnih radionica na koje se svi mogu prijaviti, joga, sportski poligoni za djecu, SUP za početnike, tako da se možete okušati i u nekoj novoj disciplini. Nastavljamo u nedjelju 24. rujna sa natjecanjem u SUP-ovima, dakle stand up paddling ili veslanje na dasci, natjecanje u kajacima, i uvodimo novu discplinu koju će nam voditi Goran Špaleta, finalist Survivora, a to je fitness challenge. Isto tako ćemo i u nedjelju imati besplatne radionice, a ono što nas također izuzetno veseli je što ćemo subotu završiti s jednim lijepim koncertom Rundek eKo Kvartet tako da pozivamo sve sudionike i širu javnost da nam se pridruže i da se dobro zabavimo, poručila je Bencun dodavši kako zahvaljujući suradnji s Jadrolinijom, koja je prepoznala želju da se potakne otočki život, svi sudionici imaju 30 popusta na trajektne karte, napomenula je.

Direktor TZ Općine Preko, Ivan Košta nije skrivao zadovoljstvo zbog činjenice koliko ovakav događaj znači u smislu promocije i razvitka aktivnog turizma na kojem upravo rade posljednjih nekoliko godina.

– Jako nam je drago uključit se u ovakve aktivnosti, poticat ćemo ih i dalje i ovo je svakako jedna promocija velika našeg otoka i njegovih prirodnih ljepota. To je u skladu sa svim nekakvim našim nastojanjima i aktivnostima, primjerice, nedavno je kroz dva projekta obnovljena litica Željina s profesionalnim penjačkim smjerovima, obnavljamo i razvijamo daljnje pješačke i biciklističke staze na otoku Ugljanu, imamo idealne uvjete i za kajak, za vodene sportove, zaključio je Košta te nastavlja:

– Kad sve to pogledamo i skupimo, putem Outdoora festivala dodatno otok otkrivaju i naši ljudi koji žive ovdje, a na neki način nisu se dosad usmjerili na otok.

Sretan je Košta i što se ovim događajem produžila sezona, naglasivši kako prema istraživanjima koja su proveli pri profiliranju gostiju unutar predsezone i postsezone većina gostiju upravo dolazi zbog uvjeta koje imaju za aktivni odmor.

– Tome u prilog ide još i činjenica da smo se projektno udružili s turističkim zajednicama zadarskog arhipelaga pa radimo na outdoor projektima koji su potaknuti od Ministarstva turizma i povlačimo sredstva, primjerice za nove biciklističke i pješačke karte zajedno s otokom Pašmanom, te hiking i bike filmove, istaknuo je Košta.

Zlatni sponzor ovogodišnjeg Outdoor festivala je tvrtka Lenovo čiji je regionalni marketing menadžer za CSEE regiju Mladen Skuliber pritom istaknuo kako je Lenovo kao svjetska korporacija i korporacija broj jedan u proizvodnji računala u svijetu, prisutna, kako u profesionalnom tako i amaterskom sportu.

– Dosta surađujemo s lokalnim zajednicama i potpomažemo promovirajući aktivan život, zato što samo aktivan život znači i zdrav život. Nama je izuzetno zadovoljstvo to što smo ovdje “vis a vis“ ljepote ovog kraja, ali i zbog toga što su naši proizvodi na neki način sinkronizirani s aktivnostima koje će se dešavati na Ugljanu. Mi imamo vrhunska računala, pouzdana, snažna, jaka, i što je najbitnije ona su izdržljiva, a upravo je to ono što se traži od svih aktivnih sudionika događanja na Ugljanu. Inače, Lenovo korporacija je posebno orijentirana prema zelenim aktivnostima na način da pokušamo očuvati prirodu i da promoviramo zeleni i zdrav život, kazao je Skuliber.

Kroz sami festival će se predstaviti i jedan relativno novi sport u Zadru, Dragon boat, čija je članica Ana Stipčević kazala kako je inicijativa za osnivanjem Dragon boat kluba krenula prvotno s ciljem promocije održanja i očuvanja zdravlja s fokusom na žene koje su operirale rak dojke.

– Benefiti veslanja, pogotovo nakon svih odrađenih terapija su se pokazali jako dobri i jako kvalitetni ne samo za dio tijela, za mišiće ramenog zgloba i prsa već za kompletno cijeli mišićni sustav. Osim tog fizičkog zdravlja bitno je i mentalno zdravlje jer Dragon boat veslanje je timski sport. Vi morate funkcionirati kao jedno, napomenula je Stipčević dodavši:

– Želimo pokazati tko smo mi, što smo mi, što radimo i zašto smo se mi zaljubile u taj sport i da damo drugima priliku da se okušaju u veslanju i da vide kakve benefite to veslanje nudi. Oglasili smo se i na našoj Facebook stranici, a cilj nam je da osnujemo i mješoviti tim, da privučemo i mušku populaciju i mlađu, da nas bude više pa da bude interesantnije, jer smo povećali i svoju voznu flotu, opreme imamo, fali novih članova, istaknula je.

Ove godine, kako kaže direktorica Bencun, posebnu podršku žele ukazati upravo ovom sportu, naime, dio kotizacija iz Zadar Outdoor dijela ići će prema Dragon boatu kako bi ih podržali kako u proširenju tima, tako i u nabavi opreme i putovanjima koja ih očekuju, čime ovaj festival dobiva i humanitarni karakter.

Sve informacije o samom festivalu možete pronaći na službenoj stranici www.outdoor.com, ali i na društvenim mrežama, Instagramu i Facebooku, poručuju organizatori.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...