Meteorolog Kraljev najavio: “Neće biti značajnijih promjena kod nas, pred nama je još puno lijepih dana”

Rujansko neuobičajeno toplo vrijeme i dalje nam odgovara, iako su temperature i dalje iznenađujuće visoke za ovo doba godine. No, kako nam je kazao poznati zadarski meteorolog Duško Kraljev, to nije nikakvo veliko iznenađenje.

– Ovakvo rujansko vrijeme nije nikakvo veliko iznenađenje, ali ovo trajanje je, već danima traju visoke temperature neprimjerene da traju toliko dana bez nekih značajnijih promjena, nema ni promjena vjetrova ni oborina. Rujan je jedan od kišnijih mjeseci u godini na našem području, treći po količini kiše, ali to je tako kako je. Privikavamo se na ovakvo vrijeme, privikivat ćemo se sve češće jer bit će vremenskih ekstrema sve više, ne događa se to samo kod nas nego i u svijetu. Godišnja doba su potpuno poremećena, temperature su visoke tamo gdje nisu nikad bile tako visoke, kao i velike količine oborine, rekao nam je Kraljev.

Napominje kako ovo lijepo vrijeme koje još uvijek, na sreću, traje kod nas moramo zahvaliti onom tzv. zaprečenje ili blocking situaciji anticiklone:

– Ona nije dozvolila onim ciklonama koje su dolazile s juga i sjevera da dođu na naše područje. Zaobilazile su nas i tamo su, kao u Grčkoj, donijele velike količine kiše, ili na dijelovima zapadnog Mediterana velike kiše i jake vjetrove. Imali smo buru koja je trajala neprimjereno, skoro 5-6 dana, na cijelom Jadranu i nije primjereno da bura puše skoro cijeli tjedan u rujnu, ali i to se dogodilo. Polako ta anticiklona slabi i polako će ciklone nalaziti svoj put i prema našem području i promijenit će se smjerovi vjetra, vjetrovi će se pojačati, doći će do promjena.

– Ta će promjena doći i ovaj tjedan. Međutim, naše područje ne treba se bojati značajnijih promjena jer neće biti nekih spektakularnijih promjena izuzev što će biti malo više oblaka, promjena vjetrova, temperatura će nešto malo pasti, neće biti više ovako visoka preko 30, temperatura mora je i dalje relativno vrlo visoka. Sve u svemu, pred nama je još uvijek puno lijepih dana i ljetnih dana, bez obzira što temperature neće prelaziti brojku 30. Svo to ovo globalno zatopljenje i promjene u klimi na cijeloj zemaljskoj kugli uvjetuju i ovakvo vrijeme kod nas, najavio je Kraljev.

Ono što će zanimati sve one koji rado uživaju u blagodatima “babljeg ljeta” jest, dodao je ovaj meteorolog, da će ono potrajati i stoga će pružiti priliku za još uživanja, posebice onima koji će tek u ovom razdoblju krenuti na neke godišnje odmore.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...