Koristite li drvenu ili plastičnu kuhaču? Mi donosimo odgovor koja je bolja i zašto je tako

Drvene žlice i posuđe postoje oduvijek, no u zadnje vrijeme čini se da su ih zamijenili razni materijali, poput plastike, silikona i nehrđajućeg čelika. Drveni pribor provjeren je i pouzdan alat koji krasi naše kuhinje i koristi se za kuhanje i posluživanje hrane generacijama, prenosi Večernji list.

Drvo je porozno i zadržava vodu, pa ljudi misle da se ondje razmnožavaju bakterije. No drvo ima jedinstvena antibakterijska svojstva. To ne znači da uopće ne sadrži bakterije, nego da zahtijeva prikladne metode čišćenja. Činjenica je da se bakterije sporije razmnožavaju na drvenim površinama.

Prirodna drška drvene kuhače nije skliska kao kod nekog plastičnog pribora. Zato je lakša za korištenje i ne zahtijeva prevelik stisak kako biste je čvrsto držali, pa je pogodnija za ljude koji pate od artritisa i sličnih bolesti.

Dobro podnose kiselu hranu i visoke temperature: Kisela hrana poput rajčica ili octa mogu oštetiti metalni pribor jer metal reagira u dodiru sa kiselinom. Kad metalni pribor dođe u dodir sa kiselom hranom može promijeniti njezin okus i stvoriti izvjesnu metalnu aromu. Za razliku od toga, drvene kuhače uopće ne reagiraju. Ako ne želite da vam hrana ima okus kao aluminij ili željezo, kuhajte drvenim kuhačama. Metal je odličan vodič topline što je sjajno za motore i elektroniku, ali ne za hranu. Metalne kuhače mogu promijeniti temperaturu hrane. Kako metalni pribor upija toplinu, može prouzročiti opekline ili će miješanje hrane postati neugodno. Plastični pribor se topi na visokim temperaturama pa morate paziti da ga ne ostavite u loncu dok je na vatri.

Nježne su prema posuđu i dugotrajne: Metalni pribor će oštetiti posuđe i tave. Dodatno, metalni pribor neljepljivi premaz može sastrugati i pomiješati sa hranom, pa ćete ga konzumirati. Usto, metalni pribor može izgrepsti nehrđajuće posuđe koje će prouzročiti hrđanje. Drveni pribor je manje krut i puno je nježniji prema loncima i tavama. Drvene kuhače izrađene su od čvrstog komada drveta i traju puno duže od plastičnih ili metalnih kuhača koje se sastoje od više dijelova. Vjerojatnost da će se slomiti ili raspasti je manja, a ako se o njima dobro brinete, mogu potrajati i godinama.

Ne sadrže štetne kemikalije: Plastične žlice i metalni pribor nisu prirodni materijali i često sadrže kemikalije koje se mogu ispuštati u hranu. Reagiraju na toplinu i ulaze u hranu koju jedete. Za razliku od plastike i metala, drvo je prirodni materijal koji ne sadrži nikakve kemikalije. Kad pripremate hranu za kiseljenje, treba vam kuhača koja je nereaktivna, otporna na toplinu i antibakterijska, a drvene kuhače su sve to. Rajčice i krastavce je lako ukiseliti bez metalnog okusa ako vam u tome pomaže drvena kuhača, a ako ste je ispravno čistili, vjerojatnost da će se tijekom kiseljenja namirnica uništiti unosom bakterija biti će puno manja.

Višenamjenske su i dobre za okoliš: Postoji veliki izbor oblika drvenih kuhača jer su višenamjenske, pa tako njima možete miješati tekuće i krute sastojke, miješati hranu na pećnici ili miksati koktele. Pribor dolazi u raznim oblicima koji se prilagođavaju svakoj situaciji u kuhinji. Drveni pribor je bolji za okoliš nego plastične ili metalne kuhače koje zahtijevaju posebne kemikalije tijekom proizvodnje. Drveni pribor se prirodno razgrađuje i ne šteti okolišu. Ako planirate kupiti drveni pribor, također imajte na umu da je ključna odgovarajuća njega. Takav pribor valja čistiti toplom vodom sa malo tekućeg deterdženta za suđe, a potom ga valja dobro osušiti na zraku, prenosi Večernji list.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...