Konstantno imate želju za slatkim? Evo kako stručnjaci objašnjavaju ovu potrebu

Veoma često osjećate želju za slatkim, ali niste sigurni zašto se ta žudnja pojavljuje? Postoji mnogo faktora koji mogu uticati na povećanu potrebu za slatkišima, piše Chill portal.

Stručnjaci za prehranu su istražili ključne aspekte koji nam pomažu da obuzdamo želju za šećerom.

“Smatram da se žudnja za šećerom javlja kada vašem tijelu treba brzo povećanje energije. To se može dogoditi kao rezultat nedovoljne opskrbe tijela tokom dana ili nedostatka odmora noć prije”, kaže registrirani dijetetičar.

Stručnjaci također sugerišu da potreba za slatkim može ukazivati na nedostatak esencijalnih nutrijenata kao što su krom, magnezij, cink, vitamini B, proteini i zdrave masti.

“Proteini i masti pružaju stabilan i dugotrajan izvor energije, pružajući dosljedno iskustvo, za razliku od naglih skokova šećera (glukoze)”, objašnjava.

Nedostatak željeza

Ako niste unosili dovoljno hem željeza iz izvora proteina kao što su meso, plodovi mora i perad, Bandier ističe da bi to mogao biti razlog zašto se okrećete šećeru.

“Manjak željeza obično se povezuje s niskom razinom energije”, objašnjava ona, “a kada vaše tijelo pati od niske razine energije dovoljno dugo, javlja se žudnja za šećerom kako biste brzo povratili energiju”. Ako niste ljubitelj mesa, željezo možete pronaći i u grahu, grožđicama, marelicama i špinatu.

Nedostatak magnezija

Ako vam se obično jede čokolada, možda patite od nedostatka magnezija. “Istraživanja pokazuju da do 30 posto ljudi ima manjak magnezija, a žudnja za čokoladom povezana je s nedostatkom ovog minerala”, kaže on.

Nedostatak kroma

Niste nikada čuli za krom? Prema jednoj drugoj registriranoj dijetetičarki i savjetnici za prehranu, krom je bitan mineral koji igra ulogu u metabolizmu glukoze i proizvodnji energije.

“Kada su razine kroma niske, sposobnost tijela da učinkovito koristi glukozu iz hrane smanjuje se, što može dovesti do fluktuacija u razinama šećera u krvi”, kaže ona.

To može izazvati želju za šećerom kada vaše tijelo pokušava nadoknaditi nedostatak energije tražeći brzo rješenje. Umjesto da se okrećete šećeru, pokušajte se opskrbiti hranom bogatom kromom, kao što su brokula, sok od grožđa, češnjak, krumpir i zelene mahune, piše Chill portal.

Nedostatak vitamina B

Bandier također ističe nedostatak vitamina B (poznatih i kao građevni blokovi za zdravo tijelo) kao još jedan skriveni razlog koji stoji iza žudnje za šećerom, rekavši: “Tiamin (B1), biotin (B7) i kobalamin (B12) ključni su vitamini za metabolizam glukoze. Ako imate nisku razinu vitamina B, vaše tijelo može imati problema s razgradnjom glukoze za proizvodnju energije, što može rezultirati žudnjom za više šećera i jednostavnih ugljikohidrata nego što je vašem tijelu potrebno.

Nedostatak cinka

“Cink je ključna hranjiva tvar koja igra mnoge uloge u našem tijelu, uključujući podršku probavi, rad živaca i metabolizmu energije”, kaže ona.

Kada su razine cinka niske, to može dovesti do disfunkcije metabolizma, što može potaknuti želju za hranom.

“Uključivanjem više hrane bogate cinkom u svoju prehranu – mislimo na kamenice, slanutak, špinat, sjemenke bundeve i indijske oraščiće – možete pomoći u učinkovitom upravljanju žudnjom za šećerom”, dodaje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...