Ivan Stiblik, sommelier: “Danas možemo biti sretni da u gotovo svim restoranima imaju maraštinu”
Danas su u Wine gardenu na pijaci započeli drugi Dani maraštine, posvećeni ovoj sorti vina značajnoj kroz povijest Dalmacije, a koja zadnjih godina ima sve veći značaj u lokalnom vinogradarstvu i vinarstvu.
– Ove godine smo promijenili lokaciju, odlučili smo povezati tradiciju sorte maraštine s lokacijom, to je ovdje na pijaci gdje se sve oduvijek odvijalo. Ove godine smo uključili Hotelijersko-turističku i ugostiteljsku školu sa šefom Renatom Kraljevom gdje oni pripremaju dagnje na buzaru i juhu od kamena iz mora. Ideja je da doživimo dio povijesti tradicije, da probamo uživati u tome koliko god je to danas moguće. Uz to smo pripremili radionicu naziva “Upoznaj maraštinu”. Još se uvijek, nažalost, događa da se priča o maraštini, a vrlo se malo pije pa je želimo približiti na radionici da je kušaju kroz nekoliko različitih stilova – pjenušava, lagana, lepršava, kompleksna, slatka, da vidimo stvarni potencijal te sorte, kazao nam je danas Ivan Stiblik, sommelier i organizator ove manifestacije.
Danas, samo na području Zadarske županije, možemo predstaviti 20-ak različitih vina napravljenih od Maraštine, od kojih su većina vrlo visoke kvalitete. Stoga je, što se tiče restorana, danas vrlo zastupljena u ponudi.
– Danas možemo biti sretni da u gotovo svim restoranima imaju barem po jednu etiketu, što govori i o kvaliteti čim je ugostitelj spreman nešto uzeti, a sigurno da ima i potražnje tako da je danas vrlo, vrlo zastupljena sorta, naglasio Stiblik.
Stoga je, dodaje ovaj vrsni poznavatelj vina, svijetla budućnost pred ovom sortom.
– Posebno zbog toga što znam koliko još ima nasada u pripremi, koji se rade i tek trebaju doći na rod, znam koliko se vinari još igraju s maraštinom, koliko rade razna vrste, tipove, stilistike i vjerujem u jednu dobru priču s maraštinom, zaključio je Stiblik.
Manifestacija se nastavlja i sutra kada će se opet pripremati dagnje na buzaru i juha od kamena, a tu je i još jedna radionica o maraštini. Večernji program započinje u 19 sati uz živu glazbu i, dakako, maraštinu.