Do kraja godine 150 tisuća radnih dozvola za strance, ali postoji jedan veliki problem

Koliko je problem radne snage veliki govori i činjenica da se na konferenciji HGK-a o zapošljavanju stranih radnika tražila stolica više. Poslodavci apeliraju da se poboljšaju i ubrzaju procesi zapošljavanja stranaca jer bez njih možemo zaboraviti na gospodarski rast.

Ljudi i kvaliteta radne snage najvrjedniji su državni resurs, poručio je Josip Zaher, predsjednik Komore Zagreb s konferencije Hrvatske gospodarske komore organizirane na temu “Zapošljavanje stranih radnika putem agencija: potrebe, izazovi, rješenja”. Voda je, što se radne snage tiče, “došla do grla”, a bez nje Hrvatska neće biti u stanju ostvarivati dosadašnje stope gospodarskog rasta. A što se radnika tiče Hrvatska ima ozbiljan problem. Veliki je broj domaćih radnika iselio, a stranima baš i nismo zanimljivi, piše Poslovni.hr.

Prema podacima koje je iznio Žarko Katić, državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova, do danas je izdano nešto manje od 130 tisuća dozvola za boravak i rad, a očekuje se da će do kraja godine ta brojka biti 150 tisuća. Međutim, napomenuo je Katić, od ukupno izdanih dozvola tek je njih 27780 produljeno. Dakle, hrvatska je stranim radnicima samo odskočna daska za odlazak u bogatije zemlje na zapadu i sjeveru Europe.

Sektori koji pokazuju najveću potrebu su i dalje isti – građevina, prerađivačka industrija i turizam, no potrebu, kaže Katić, sada pokazuju gotovo svi sektoru uključujući trgovinu i promet.

Mijenja se i nacionalna struktura stranih radnika. Regija je očigledno “potrošena”, pa će nam stranci sve češće dolaze iz sve udaljenijih azijskih zemalja. Među 10 zemalja čijim je državljanima izdano najviše dozvola za boravak i rad u Hrvatskoj čak je šest onih koje s našom državom imaju vizni režim. A taj vizni režim produljuje izdavanje dozvola.

Hrvatsku treba brendirati, poručio je Zaher, kao atraktivnu destinaciju za rad i život.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...