Bilaver za HTV: “Za uklanjanje uzurpacija pomorskoga dobra uvodimo rok od 18 mjeseci”

Brojnim slučajevima narušavanja javnog prostora uzduž Jadrana svjedočili smo i ove sezone. Mediji su upozorili na niz primjera, najčešće na zlouporabu pomorskog dobra, poput prošlotjednog slučaja u Dubrovniku kada se dogodio čak i fizički sukob.

Josip Bilaver, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, u središnjem Dnevniku HTV-a je najavio kako će uzurpatori pomorskoga dobra dobiti rok od 18 mjeseci da uklone svoje objekte.

Koliko je prostora uzurpirano uzduž obale, koliko je to zapravo veliki problem i gdje je najgore?

– Želim napomenuti da smo mi u proteklih 20 godina imali Zakon o pomorskom dobru, koji nije dovoljno definirao određene probleme, nije bio jasan, nije nama kao provedbenom tijelu, lučkim kapetanijama, pružao mogućnost brzog djelovanja, te uz to nije propisivao ni velike kazne, tako da oni koji su bili uzurpatori na pomorskom dobru su to mogli raditi uz vrlo male kazne. Nakon 20 godina ova Vlada se odlučila donijeti novi Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama, usprkos, rekao bih, svim otporima od strane određenih aktera na političkoj sceni, na dijelu medijske scene. Međutim, u srpnju smo donijeli novi zakon, rekao je Josip Bilaver gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a.

Rasprava o novom zakonu je trajala godinu i pol dana.

– Mi smo imali raspravu preko godinu i pol dana i rezultat toga je jedan dobar, kvalitetan zakon koji pruža nama mogućnost brzog djelovanja na terenu, koji propisuje mnogo veće drastične kazne za uzurpatore na pomorskom dobru i koji po prvi put definira određene stvari koje do sad nisu bile definirane poput primjerice morskih plaža, kaže Bilaver.

Koliko je situacija u ovom trenutku ozbiljna što se tiče zatvaranja plaža od strane privatnih ulagača, turističkih objekata? Gdje su nam najveći problemi?”

– Ovaj novi zakon daje mogućnost odnosno, propisuje da unutar 18 mjeseci od donošenja ovog zakona jedinice lokalne samouprave moraju jasno definirati, napraviti katalog, prijaviti Lučkoj kapetaniji i građevinskoj inspekciji, sve one koji su uzurpatori na pomorsko dobro. Tada ćemo znati točno kakvi su prekršaji, koliko je takvih objekata, tko ih je radio i gdje, i unutar 18 mjeseci se oni moraju ukloniti s pomorskog dobra, najavio je državni tajnik za javnu televiziju.

Rok je vrlo ambiciozan.

– Ova Vlada je pokazala da je ambiciozna i da svoje planove ispunjava, tako da sigurno nismo htjeli alibi zakon, nego zakon po kojem ćemo kvalitetno moći djelovati, naglasio je.

– Dakle, svi objekti koji su napravljeni nakon 2011. godine, uključujući nasipe, se moraju ukloniti. Do 2011. godine samo oni koji striktno ispunjavaju kriterije koje su propisane u članku 14. Zakona o pomorskom dobru, ako se takvi objekti stave unutar prostornog plana u roku od 4 godine će moći pod određenim uvjetima ostati u prostoru. Dakle, to su i primjerice objekti za koje bi bila puno veća ekološka šteta ako ih idemo sada uklanjati, da se oni zadrže u prostoru ili objekti koji niti na koji način ne ugrožavaju sigurnost plovidbe na moru, kaže Bilaver.

Novi Zakon o pomorskom dobru predviđa pomorske redare, predviđa savjet o pomorskom dobru, novi pravilnik o dodjeljivanju koncesija, puno je tu podzakonskih akata koji još uvijek nisu doneseni, ima jako puno posla i kratki su rokovi. Kad će biti doneseni podzakonski akti?

– Zakon je donesen u Saboru sredinom srpnja, mi već sada radimo na nizu pravilnika i uredbi, prema tome sve će biti na vrijeme, stalno smo u kontaktu s jedinicama lokalne samouprave, regionalne samouprave. Sljedeći tjedan imamo sastanke s predstavnicima županija, jedinice lokalne samouprave će znati jasno što, kada, u kojem roku trebaju napraviti. Nama je važna provedba ovog zakona koji je dobar, kvalitetan, ali važna je i kvalitetna provedba i stoga smo htjeli imati ljude na terenu, osim Lučke kapetanije i komunalnih redara, koji su puno bliži problemima koji se događaju na području određene općine, objasnio je državni tajnik.

Pomorski redari bi do listopada trebali početi raditi.

– Mi smo dali rok jedinicama lokalne samouprave od dva mjeseca da nam dostave imena, koje će to biti osobe, nakon čega ćemo napraviti veliku edukaciju, detaljnu edukaciju, kako bi pomorski redari znali što, kako, na koji način raditi po pitanju novog zakona, naglasio je Josip Beliver za HRT.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...