Zabrana rada nedjeljom nije pomogla nikome, ali sada benzinske peku kruh

Smanjenje potražnje za radnom snagom, koja neminovno nastaje zbog zabrane rada, jer se smanjuje broj radnih sati, nikako ne može ići na ruku radnicima. Vrlo jednostavno – što je manja potražnja za radnicima, manja im je pregovaračka moć kao i pritisak na rast plaća.

Zabrana rada trgovina nedjeljom ima bizarne, ali ne i neočekivane efekte – benzinske crpke počele su peći kruh. Ograničenje rada trgovina Vlada je uvela pod izgovorom da želi zaštititi radnike i omogućiti im da nedjelje provode u krugu obitelji.

No, da je zaista tomu tako, onda bi zabranili rad i mnogim drugim djelatnostima, koje i dalje rade nedjeljom, poput benzinskih crpki, restorana, kafića itd. Naime, i njihovi radnici također imaju obitelji, piše N1. 

Mnoge male trgovine gube smisao postojanja

Velikim trgovačkim lancima zabrana rada ne predstavlja toliki problem kao malim trgovcima. S obzirom da je 16 nedjelja godišnje dozvoljen rad, oni koji imaju više prodajnih mjesta na određenom području vrlo lako mogu kombinirati na kojem mjestu će biti otvoreni, a na kojem zatvoreni i tako kompenzirati gubitke prometa.

S druge strane, male, obiteljske trgovine, koje su često živjele upravo od rada nedjeljom, pogotovo ako su u vikend naseljima, dovedene su na rub isplativosti. Mnoge od njih, koje su većinu prometa ostvarivale vikendom, gube smisao postojanja.

Vlada nije pomogla zaposlenima u trgovinama

Što se tiče zaposlenih u trgovinama, ni njima zabrana nije pomogla. Smanjenje potražnje za radnom snagom, koja neminovno nastaje zbog zabrane rada, jer se smanjuje broj radnih sati, nikako ne može ići na ruku radnicima. Vrlo jednostavno – što je manja potražnja za radnicima, manja im je pregovaračka moć kao i pritisak na rast plaća.

Još prije dvije godine, dok je zabrana rada tek bila u najavi, ekonomist Vuk Vuković objavio je istraživanje temeljeno na podacima Državnog zavoda za statistiku, koje je pokazalo da nedjeljom radi oko 110 tisuća ljudi, što je tada bilo oko 7 posto svih zaposlenih.

Zakonom je obuhvaćeno oko 2 posto zaposlenih

Također, kako postoje brojna izuzeća od zabrane rada, pa rade benzinske crpke, kladionice, kafići, restorani itd., zabranom je obuhvaćeno tek oko 35 tisuća ljudi, odnosno oko 2 posto zaposlenih, pa Vladina priča o zaštiti radnika, kada se uzmu u obzir stvarne broje, ima još manje smisla.

Zagovornici zabrane rada nedjeljom često se pozivaju na praksu nekih razvijenijih zemalja, članica EU. Na razini EU preko 11 posto radnika radi nedjeljom – znatno više nego u Hrvatskoj. U Često isticanim primjerima Njemačke ili Austrije također puno veći postotak radnika, u odnosu na Hrvatsku, radi nedjeljom. U Austriji čak preko 13 posto radnika.

Gradovi i općine traže rupe u zakonima

Neki gradovi i općine, kako bi pomogli lokalnim obrtnicima i malim poduzetnicima, pogotovo na Jadranu, proglasile su “sajamske dane” kako bi im omogućili da rade i nedjeljama, s obzirom da su usred turističke sezone, kada su im i prometi najveći. No, sramotno je da lokalne jedinice moraju tražiti rupe u zakonima, kako bi ljude koji žele raditi zaštitili od središnje države.

Uglavnom, ograničenjem rada nedjeljom Vlada nije pomogla nikome, a mnogima je ugrozila egzistenciju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...