Volite li sir? Evo što vam se događa ako ga jedete svaki dan!

Sir je ukusna mliječna poslastica koja se često konzumira samostalno ili kao sastojak raznih jela, no jeste li se zapitali kakve bi mogle biti posljedice svakodnevnog konzumiranja sira?

Eat This piše što se događa vašem tijelu kad svakodnevno posegnete za ovim mliječnim proizvodom.

Povećani unos kalcija: Sir je izvor visokokvalitetnih proteina i kalcija, ključnog za zdrave kosti. Istraživanja pokazuju da kalcij ne samo održava kosti već može i pomoći u prevenciji određenih vrsta raka, snižavanju krvnog tlaka, sprečavanju preeklampsije te vam može pomoći da održavate zdravu tjelesnu težinu.

Moguće probavne smetnje: Ako ste netolerantni na laktozu, sir može uzrokovati probavne probleme poput nadutosti, plinova i proljeva.

Dobra vijest je da je sir značajno manje bogat laktozom od mlijeka i jogurta. Tvrdi, zreli sirevi imaju najmanje laktoze i obično se dobro podnose u malim količinama.

Poboljšanje mikrobioma crijeva: Određene vrste sireva, poput cheddara, mogu pružiti korisne probiotike koji podržavaju zdravlje crijevnog sustava.

Potencijalno smanjenje rizika od bolesti srca: Iako je sir bogat zasićenim mastima, istraživanja sugeriraju da konzumacija sira ne mora nužno povećati rizik od bolesti srca.

Štoviše, jedno istraživanje objavljeno u časopisu Lancet, koje je uključilo 135.000 sudionika iz 21 zemlje, nije pronašlo nikakvu povezanost između unosa mliječnih proizvoda, uključujući sir, i rizika od bolesti srca ili većih koronarnih događaja. U stvari, istraživanje je izvijestilo da su osobe koje su unosile više od jedne porcije mliječnih proizvoda s punim ili niskim udjelom masti dnevno imale smanjen rizik od bolesti srca, srčanog udara ili smrti od bolesti srca.

Podrška oporavku mišića nakon vježbanja: Sir je izvor proteina koji može pomoći u oporavku mišića nakon vježbanja.

Kontrola kalorijskog unosa: Treba paziti na količinu sira koju unosite jer je bogat kalorijama te ga je lako pretjerano konzumirati. Osigurajte da sir kombinirate s drugim zdravim namirnicama i sastojcima poput integralnih žitarica, sušenog voća, povrća i zelene salate.

U konačnici, sir može biti koristan dodatak uravnoteženom načinu prehrane, ali treba paziti na porcije zbog kaloričnosti i sadržaja zasićenih masti, prenosi N1. 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...