Turisti na Kolovarama s kamperom stali točno iza table ‘Zabranjeno kampirati’! Dujela: “Broj evidentiranih prekršitelja manji je nego proteklih godina”

Dalmacija je prepuna turista.

I dok mediji izvještavaju kako smo paprenim cijenama odbili turiste, pri čemu je smještaj ponegdje porastao i za 50 posto, postoje oni koji uživaju u čarima ljetovanja potpuno besplatno.

Prvi red do mora, uz zvukove valova, u hladovini borova.

Sve se to može ako si ilegalni kampist.

A jedne takve, baš u vrijeme pripreme objeda, zatekli smo jučer na Kolovarama. U Hrvatskoj je zabranjeno kampirati na javnoj površini, no apsurd ove priče leži u činjenici da su Nijemci svoju idelanu poziciju u Zadru pronašli baš iza table koja slikom i natpisom izričito kaže – ‘Zabranjeno kampirati’.

Robertino Dujela, pročelnik Odjela za komunalne djelatnosti Grada Zadra kaže nam kako su upozorenja postavljena na šest kriotičnih lokacija, od Punta Bajlo do Puntamike.

Nakon sve učestalijih pojava proteklih turističkih sezona u dijelu kampiranja izvan kampova u gotovo svim zonama grada Upravni odjel za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša preuzeo je inicijativu prvenstveno s ciljem njegova sprječavanja. Iako su komunalni redari redoviti u intervencijama po lokacijama, evidentirane su poteškoće u postupanju u dijelu utvrđivanja identiteta kao i zahtjeva prekršitelja za prevoditeljem, iz razloga izbjegavanja plaćanja kazni. Stoga u pravilu postupamo koordinirano s turističkim inspektorima i policijskom službenicima, dok smo samostalnim postupanjem učinkoviti isključivo upozorenjima odnosno usmenim nalozima, kaže nam Dujela.

Napominje kako treba jasno razlučiti zaustavljanje odnosno parkiranje kamp vozila od samog kampiranja.

Prvi dio je obveza Obala i lučica unutar svoje domene upravljanja parkirnim zonama, dok smo na ostalim potencijalnim lokacijama neprihvatljivog kampiranja inicijativu uvođenja reda u prostoru pokrenuli mi. Na mikrolokacijama od Punte Bajlo, Karme, Kolovara, Višnjika, Vitrenjaka do Puntamike na kojima je primijećeno opetovano kršenje odredbi Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, kampiranja izvan kampova, posrtavili smo oznake zabrane kampiranja. Koliko su uložena sredstva i napor u nadzoru komunalnog redarstva dali rezlutata, već u ovom trenutku i bez cjelovite analize možemo potvrditi da je broj evidentiranih prekršitelja dale manji nego proteklih godina, upoznaje nas Dujela.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...