Svijetom tutnje oluje, uragani, tajfuni… Što kaže prognoza za Hrvatsku?

Zadnji dan klimatološkog ljeta, a na sjevernoj hemisferi osam je tropskih oluja, tropskih ciklona i uragana. Uragani, u skladu s meteorološkom praksom, dobivaju imena te je sad na obali Floride Idalia koja je jučer izazvala velikie plimne poplave, donosi N1.

Franklin je trenutno nad otvorenim morem Atlantika, slijedi smjer Golfske struje i premješta se uz istočnu obalu Amerike prema Grenlandu. Na Pacifiku se uragani nazivaju tajfunima te su tajfun Saola istočno od Filipina, a tajfun Haikul putuje prema Okinawi. Uragan Irwin se udaljava od pacifičke obale Amerike i premješta se prema Hawaima.

Nad Europom je prostrano polje sniženog tlaka, a plitke ciklone putuju rubom ciklonalnog polja. Jedna od plitkih ciklona premještala se nad sjevernim Jadranom te uzrokovala jake nestabilnosti s pijavicama i obilnim oborinama tako da je mjestimice na Kvarneru u protekla 24 sata, prema mjerenjima neslužbene mreže meteoroloških postaja pljusak.com, palo i do 200 litara oborine na četvorni metar.

Ciklonalno polje nad Europom postupno se popunjava, s Atlantika se širi utjecaj grebena Azorske anticiklone koja donosi stabilno sunčano vrijeme. Nestabilna zračna nad našim krajevima sporo se premješta prema istoku.

Danas, u četvrtak ujutro, oblačno je s povremenom kišom i grmljavinom na srednjem i južnom Jadranu. Prijepodne i poslijepodne razvedravanje sa zapada te će biti umjereno do oblačno sa sunčanim razdobljima. U planinskim krajevima unutrašnjosti umjeren razvoj konvektivne naoblake i rijetki grmljavinski pljuskovi. Puhat će sjeverozapadnjak, a na Jadranu umjerena do jaka bura. Najviša dnevna temperatura od 22 do 27 °C.

Od petka stabilizacija vremena.

U unutrašnjosti uz tokove rijeka i dolinama jutarnja magla. Jutarnje temperature u unutrašnjosti od 11 do 15, na Jadranu od 18 do 21. Danju pretežno sunčano uz promjenljivu naoblaku. Na Jadranu ujutro slaba bura, a poslijepodne maestral. Najviša dnevna temperatura u unutrašnjosti od 23 do 27, na Jadranu od 28 do 31.

Kraj tjedna, za vikend, a i idućih deset dana prognoziramo stabilno, sunčano vrijeme uz porast temperatura. Dnevni maksimumi do 34C.

Temperatura mora od 25 do 27, UV indeks visok.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...