Svi znaju da je hodanje zdravo, no istraživanja kažu da ih nije potrebno 15 tisuća dnevno

Već duže vrijeme se raspravlja o magičnom broju od deset tisuća koraka dnevno kao mjeri za zdravost i kondiciju, no najnovije istraživanje pokazuje da čak i manje od pet tisuća koraka može donijeti značajne zdravstvene koristi.

Analiza obuhvaćajući više od 226.000 osoba diljem svijeta otkriva da već 4.000 koraka dnevno donosi smanjenje rizika od prerane smrti iz različitih uzroka.

Istraživači napominju da se sa svakih dodatnih 1.000 koraka iznad 4.000 smanjuje rizik od prerane smrti za 15 posto, sve do 20.000 koraka, piše Chill portal.

Timovi sa Sveučilišta u Lodzu u Poljskoj i Sveučilišta Johns Hopkins u SAD-u otkrili su da prednosti hodanja vrijede za sve spolove i dobne skupine, neovisno o mjestu prebivališta.

Unatoč sve većem broju dostupnih lijekova, profesor Maciej Banach s Sveučilišta u Lodzu ističe da promjene u načinu života, uključujući prehranu i tjelesnu aktivnost, igraju ključnu ulogu u smanjenju kardiovaskularnog rizika i produženju životnog vijeka.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, nedostatak tjelesne aktivnosti odgovoran je za 3,2 milijuna smrtnih slučajeva godišnje i čini četvrti najčešći uzrok smrtnosti na globalnoj razini.

Honey Fine, osobna trenerica i instruktorica u svjetskoj fitness tvrtki Barry’s, naglašava probleme koji proizlaze iz produljenog sjedenja.

To može usporiti metabolizam, utjecati na mišićnu snagu i rast te uzrokovati nelagodnosti, ističe ona za BBC.

Fine također naglašava važnost svakodnevnih aktivnosti izvan formalnog vježbanja, koje se može opisati kao sve što troši energiju i sagorijeva kalorije.

Aktivnosti poput stajanja, nošenja stvari, čišćenja, hodanja dok se razgovara na telefon i slične male svakodnevne radnje čine nas aktivnijima i doprinose efikasnijem sagorijevanju kalorija, javlja Chill portal.

Dodavanje redovitih šetnji ima posebnu važnost. Hodanje može sniziti krvni tlak, ojačati mišiće za zaštitu kostiju, povećati energetsku razinu, potaknuti oslobađanje endorfina i podržati održavanje zdrave težine uz uravnoteženu prehranu.

Fine napominje da ova aktivnost, primjenjiva gotovo za sve, ima i blagotvoran učinak na mentalno zdravlje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...