Pročelnik HGSS-a o turistima na SUP dasci koji su se na Pagu zabili u stijene: “Opasnosti s uvijek kriju u podcjenjivanju prirode”

Od 0 do 24 HGSS je tu ako treba nekoga pronaći, spasiti u planini i na drugim nepristupačnim područjima, kao i u izvanrednim okolnostima. Pročelnik HGSS-a Josip Granić izjavio je da su se na akcije spašavanja naviknuli, ali vremenske nepogode i njihova sanacija ove sezone zahtijevaju i njihov veliki angažman.

Komentrirajući spašavanja kupača, kazao je da se ljudi upuštaju u aktivnosti koje same po sebi nisu opasne, a najčešći je uzrok nesreća – neopreznost.

– Šetanje po brdu i slično nije opasno do onog trenutka kad shvatite da ne znate gdje ste, da nemate vode. Čim osjetite želju, kasno je, upozorio je Granić. Komentirajući spašavanje kupača na SUP-u, koje je bura ‘otpuhala’ od Karlobaga prema Pagu, gdje su se zabili u stijene, za HRT je rekao da vremenske nepogode nisu bile neuobičajene i bile su najavljene. Naglasio je da se u tom slučaju radilo o neopreznosti, ali da su u HGSS-u sretni što je sve završilo bez ozljeda.

– Opasnost se, prema našem iskustvu, najčešće krije u nepripremljenosti, nepoznavanju terena, tj. neznanju i podcjenjivanju prirode, upozorio je. Napomenuo je da su na Biokovu spasili čovjeka koji se bavio planinarenjem, ali nije bio spreman za teren i aktivnost te razine – nije imao napunjen mobitel, nije imao vode i uganuo je gležanj. Zatim je došla oluja i to ga je moglo stajati glave, dodao je.

Educiranost, pripremljenost, dovoljna količina vode i gledanje vremenske prognoze – ključni su, ponovio je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...