Mislite da škola u Hrvatskoj počinje prerano? U nekim europskim zemljama počela je već u kolovozu

Prema školskom kalendaru za 2023./2024., prvi dan škole je 4. rujna, a nastava traje sve do 21. lipnja. Već su se kod same objave kalendara s praznicima mnogi, poput učenika, nastavnika i roditelja, pobunili kako je to ‘ipak prerano’. Stoga smo proučili godišnje izvješće o organizaciji školskog vremena u Europi za prethodnu školsku godinu 2022./2023. i izdvojili u kojim zemljama nastava počinje ranije nego kod nas.

Godišnje izvješće o tome koliko škole u pojedinim zemljama Europe imaju praznika, ali i koliko im traje nastava te kada počinje i završava, objavljuje europska mreža Eurydice. Tako su u ovogodišnjem izvješću istaknuli da je u većini europskih obrazovnih sustava školska godina započela u rujnu. U njih 15 učenici počinju školsku godinu 1. rujna, odnosno u Belgiji gdje je njemačko govorno područje i flamanska zajednica, Češkoj, Estoniji, Irskoj, Francuskoj, Latviji, Litvi, Mađarskoj, Poljskoj, Sloveniji, Slovačkoj, Bosni i Hercegovini, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji.

U osam obrazovnih sustava škola počinje u kolovozu – Belgiji na području Francuske zajednica, Danskoj, Finskoj, Švedskoj, Švicarskoj, Islandu, Lihtenštajnu i Norveškoj. Ističu kako u Danskoj škola može početi već na samom početku osmog mjeseca, odnosno 8. kolovoza, piše Srednja.hr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...