Bili su u Zadru, Ninu, Sukošanu…, izračunali troškove: “Treba vam 3000 eura za četveročlanu obitelj za deset dana”

Apartmani na našoj obali ovog ljeta ne bilježe očekivanu popunjenost, a iznajmljivači žale se da se termini u srpnju i kolovozu ne pune očekivanim intenzitetom. Situaciju dodatno pogoršava rast cijena smještaja i visoke cijene u ugostiteljskim objektima.

Dnevno.hr prenosi pismo turista koji su 10 dana proveli na moru u Dalmaciji i detaljno bilježili svoje troškove.

Prenosimo ga u cijelosti:

U nastavku podijelit ćemo svoje iskustvo o desetodnevnom putovanju od Paga pa do Splita i dati vam uvid u naše troškove.

Naše putovanje obuhvaćalo je posjete brojnim destinacijama, uključujući Pag, Biograd, Vodice, Trogir, Split, Nin, Zadar, Bibinje, Petrčane, Kožino, Vir, Sukošan, Sveti Filip i Jakov. Za smještaj smo odabrali apartman udaljen svega 150 metara od plaže i mora, s dvije spavaće sobe, balkonom, parkingom i potpuno opremljenom kuhinjom. Prosjek cijene za takav smještaj bio je 120 € po noćenju za četveročlanu obitelj. Ocjena apartmana koju bismo mu dali bila je 9/10, zbog udobnosti, modernog namještaja i klima uređaja.

Kako bismo doživjeli pravu turističku atmosferu, odlučili smo se jesti i piti u barovima i restoranima, plaćajući kao i turisti. Prosječno smo trošili 62 € po osobi dnevno za dva obroka i tri pića. Primjer ručka uključivao bi 1 domaće pivo, jelo od lignji, odrezak, tunu ili tjesteninu s prilogom. Cijena obroka u prosjeku bi bila 18 €, dok bi pivo koštalo oko 4 €. Uz napojnicu od minimalno 2 € po osobi po obroku, ukupni trošak ručka iznosio bi oko 28 €. Večera bi se kretala u istom rasponu, što znači da bismo dnevno trošili oko 62 € po osobi.

Međutim, treba napomenuti da su ovi iznosi prosječni, a stvarni troškovi mogu varirati ovisno o individualnim preferencijama. Dodatni troškovi uključuju parking, sladoled, iznajmljivanje ležaljki i troškove za piće ili grickalice koje smo kupovali u marketima tijekom kupanja i sunčanja.

Ukupno, naše desetodnevno putovanje na Jadranu koštalo je prosječno 680 € po osobi, s dodatnih 1200 € za smještaj. Za gorivo smo potrošili oko 150 € i još 100 eura cestarina i parkinga. Vozili smo dosta po mjestima na moru i više puta smo posjetili neka mjesta. Polazak je bio iz Zagreba, najdalje je bio Split, ali smo polazili na odmor iz Zadra i Paga gdje su bili apartmani.

Ako putujete kao obitelj od četiri osobe i želite dva obroka u restoranu dnevno, trebali biste računati na oko 200 € po danu za obroke, što bi ukupno iznosilo 1400 € za sedam dana. Dodatno, trebali biste dodati trošak od oko 900 € za smještaj poput našeg – apartmana s dvije spavaće sobe, klima uređajem, parkingom, dobrom Wi-Fi vezom, balkonom i lokacijom udaljenom do 200 metara od mora. Na taj način, ukupni iznos bi iznosio oko 2300 €, a to ne uključuje troškove za sladoled, dodatno piće ili vino, parkiranje i gorivo te cestarine.

Važno je napomenuti da smo tijekom našeg putovanja uživali u raznim aktivnostima i nismo štedjeli na iskustvima. Svoje vlastite potrebe i interese stavljali smo ispred financijskog ograničenja. No, svi mi imamo različite prioritete i proračune kada je u pitanju putovanje. Ako želite uštedjeti novac, možete prilagoditi svoje planove tako da birate povoljnije restorane ili smanjite broj obroka u restoranima te se opskrbite u supermarketu za veći dio hrane.

Molim vas da imate na umu da su ovo naši osobni troškovi, ali s obzirom na našu pristojnu potrošnju, čini se da je prosječan iznos od oko 3000 € za obitelj od četiri osobe realan za desetodnevno putovanje na Jadranu. Naravno, ovi iznosi mogu se prilagoditi ovisno o vašim željama, potrebama i financijskim mogućnostima.

Za iznos od oko 750 eura po osobi kada se pogleda cijena goriva, cestarine, smještaja i hrane ispada da je daleko bolje ipak kupiti paket putovanja za Tursku, Grčku ili Cipar i tamo dobit all inclusive + uključen let sa polaskom iz ZG, BG ili Sarajeva. Cijena će na kraju biti čak i mrvicu niža, a imate sve obroke i pića, odmor u hotelima uz plažu, a ne u privatnom apartmanu i ne morate voziti svoje vozilo već letite kao gospodin/gospođa.

Putovanje je vrijeme za opuštanje, istraživanje i uživanje. Bez obzira na trošak, važno je da vaš odmor bude kvalitetan i da stvorite predivne uspomene koje će vam trajati cijeli život.

Mi smo potrošili više od očekivanog, a možemo dati i sljedeće ocjene za naš odmor.

Smještaj – 9/10
Hrana – 9/10 (obroci su bili veliki i ukusni)
sokovi, kokteli i pive – 5/10 (jer su previše napuhane cijene)
Plaže – 10/10 (mnoge su prazne ili poluprazne pa smo mogli birati)

Ukupna ocjena ljetovanja : 8/10

Ipak sljedeći odmor nije na Jadranu već u Grčkoj, gdje uvijek prođemo bolje od očekivanog što ne možemo reći za Jadran ove sezone.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...