Analiza cijena janjetine; Vlasnik pečenjare u Bibinjama: “Ove godine smo prodali 300 komada, cijena je do 35 eura”
Iako je dosta poskupjela, pečena janjetina je još uvijek jedna od najtraženijih delicija na pučkim slavljima. Na blagdan Velike Gospe diljem Hrvatske se od ranog jutra čekalo u redovima za porciju pečene janjetine i odojka. Najveća potražnja bila je u Dalmaciji.
U Sinju su posjetitelji čekali u redu od 8 sati ujutro kako bi kupili porciju pečenja. Prodavači su još prošle godine podignuli cijenu za 15%, a ove godine za još dodatnih 30% za kilogram pečenja. Tako su posjetitelji plaćali 40 eura za kilogram janjetine i 30 eura za odojak.
U Dalmaciji se zbog velike popularnosti slave i dani janjetine. Na otoku Pagu u Mandrama održava se Fešta janjetine. Martin Topalli, vlasnik pokretne pečenjare u Bibinjama, u isto vrijeme može peći 18 janjaca ili odojaka.
Na Veliku Gospu u Stankovcima ove je godine prodao 40 komada, za 30 eura kilogram janjetine i 20 odojka. Topalli kaže kako su ljudi čekali u redu.
“Cijelu godinu pečemo janjetinu i odojke na različitim lokacijama. Ove sezone smo do sada prodali oko 300 komada. Za sada se ljudi ne žale na cijenu. Često nam se desi da se čeka u redu i po pola sata za kilogram janjetine”, rekao je Topalli.
“Prodavali smo i na otoku Pagu za Feštu janjetine. Tamo sam prodao oko 55 komada janjetine, a cijena joj je bila 35 eura. Moram priznati da najviše kupuju domaći, a u redu se pronađu i stranci koji žele probati ovu deliciju”, dodaje, prenosi Index.
Prošle godine za ovu feštu kilogram janjetine je bio 220 kuna, odnosno 30 eura. Prodavači kažu da su cijene digli minimalno pet eura po kilogramu.
“Zna se da je najbolja paška janjetina, neka se nitko ne uvrijedi. I mi smo morali dizati cijene. Nekome je puno bilo i prije poskupljenja. Oni koji kod mene kupuju nikada se nisu cjenkali. Za one koji ne vole janjetinu imamo pečeni odojak. Stranci će ga prije odabrati nego janjetinu”, rekao je prodavač u Mandrama.
Trideset pet eura za kilogram pečene janjetine plaćaju i Dubrovčani u Slanom za pučku feštu koja traje dva dana.
U zagrebačkom Stenjevcu za veliku feštu posjetitelji kilogram pečenja plaćaju kao u većini Dalmacije – četrdeset i trideset eura za janjetinu i odojak. Osim pečenja, u redovima se čekalo za svježi kruh, kiflice i štrudle. Tradicija je to kojoj rijetko tko može odoljeti.
U Velikoj Gorici za Vukovinsko proštenje na paprene cijene požalili su se posjetitelji odnosno čitatelji portala Kronike Velike Gorice. Za litru vina plaćalo se, kažu, 15 eura, kila odojka je bila 35, a kila janjetine 55 eura…