Ako ste do sada naivno vjerovali u ove tvrdnje o vodi, žao nam je, no moramo vas razočarati

Iako bismo svi voljeli da je mršavljenje tako jednostavno kao samo ispijanje vode, nažalost, malo je znanstvenih dokaza koji podržavaju ove tvrdnje.

Voda pomaže sagorijevanju kalorija

Istraživanje provedeno na 14 mladih odraslih osoba sugerira da ispijanje 500 ml vode može povećati potrošnju energije u mirovanju za oko 24 posto. No, ovo povećanje je privremeno i traje samo sat vremena.

To znači da osoba od 70 kg može sagorjeti samo dodatnih 20 kalorija na svakih 500 ml vode. Iako zvuči obećavajuće, ovo je zapravo mala razlika. Čak i ako biste popili dodatnih 1,5 litara vode dnevno, to bi bilo manje kalorija nego što biste unijeli s kriškom kruha.

Voda uz obroke smanjuje apetit

Iako se čini logično da konzumacija vode uz obrok može smanjiti apetit, znanstveni rezultati nisu dosljedni. Studije su pokazale da osobe srednje i starije dobi mogu izgubiti kilograme ako piju vodu prije obroka, dok mlađi sudionici nisu doživjeli takve rezultate.

To sugerira da utjecaj vode na apetit može biti individualan i ovisi o drugim faktorima, uključujući dob.

Važnost drugih čimbenika

Voda sama po sebi ne može značajno regulirati apetit. Voda se brzo prazni iz želuca i ne može dati osjećaj sitosti kao čvrsta hrana. Također, oblik želuca omogućava tekućinama da zaobiđu hranu koja se probavlja, što dodatno smanjuje njihov utjecaj na osjećaj sitosti.

Ako pokušavate smršavjeti, prekomjerna konzumacija vode možda nije najbolje rješenje. Međutim, voda može pomoći u smršavljenju indirektno. Zamjena kaloričnih pića (sokova, alkohola) vodom može smanjiti unos kalorija, što pospješuje mršavljenje.

U konačnici, iako voda sama po sebi neće dramatično utjecati na mršavljenje, odabir vode kao glavnog napitka ima brojne zdravstvene prednosti i može doprinijeti općem uspjehu vašeg plana mršavljenja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...