Županija podijelila ugovore za sufinanciranje izgradnje sunčanih elektrana za kućanstva

U Velikoj vijećnici Doma Zadarske županije  održana  je dodjela ugovora za sufinanciranje izgradnje sunčane elektrane za proizvodnju električne energije u kućanstvu na području Zadarske županije za 2023. godinu.

Na Javni poziv  pristigla je 61 prijava za sufinanciranje izgradnje sunčane elektrane za proizvodnju električne energije u kućanstvima, za vlastitu potrošnju. U skladu s odredbama Javnog poziva Povjerenstvo je utvrdilo da 29 prijava ispunjava sve uvjete te će se iz proračuna Zadarske županije odobriti sredstva u ukupnom iznosu od 100.000,00 eura.

Pozitivno ocijenjeni prijavitelji mogu ostvariti bespovratna sredstva Zadarske županije u iznosu do 40% prihvatljivih troškova ulaganja, maksimalno do 4.000,00 eura po kućanstvu.

Pitanje izvora energije uvijek je aktualno, a s ratom u Ukrajini, nažalost, još je više došlo u fokus javnosti jer se poremećaj na svjetskom tržištu energentima utjecao i na situaciju u našoj zemlji. Činjenica jest da kao mediteranska zemlja imamo jaku insolaciju, a proizvodimo tek 0,5 % sunčeve energije, dok je europski prosjek 10 puta veći. Porazni su to podaci. Solarna energija izuzetno je poželjan obnovljiv izvor energije zbog svoje ekološke čistoće pri proizvodnji i uporabi, a i kada je riječ o zbrinjavanju panela, recikliranje je na visokoj razini, rekao je župan Božidar Longin čestitajući svima  koji su odlučili uložiti u izgradnju sunčanih elektrana na mudroj i odlučnoj odluci koja je, kako je rekao,  ne samo ekonomski isplativa, već i ekološki vrlo prihvatljiva.

Znam da su početna ulaganja visoka, stoga smo se i odlučili pomoći vam, no troškovi održavanja nisu visoki, rok trajanja fotonaponskih uređaja minimalno je dva desetljeća, a dugoročna ušteda na režijskim troškovima je velika. Energetska neovisnost svakako je, ono što ekonomisti nazivaju, dodana vrijednost za koju se vrijedi potruditi, dodao je još župan Longin.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...