U Hrvatskoj je sve više dozvola, 300 tisuća komada oružja legalno stoji po kućama

Rade Stojadinović, sudski vještak za oružje, gostovao je u RTL Direktu, gdje je govorio o oružju koje Hrvati posjeduju-

Upitan može li i treba li policija napraviti nešto bolje po pitanju oružja u rukama civila, Stojadinović odgovara:

‘Mislim da naša policija dovoljno čini. Dapače, jako dobro, jako izlazi u susret vlasnicima ilegalnog oružja. Dođe im u civilu, kući, s civilnim autom, gdje ćeš bolje od toga’.

Upitan zašto ljudi ne žele vratiti oružje, rekao je da postoji više razloga.

‘Prvo je balkanski mentalitet, on je posljedica povijesnih događanja na ovim prostorima. Drugo je skorašnji rat, Domovinski rat; ostale su ogromne količine neevidentiranog oružja. Treće bi bio lažni osjećaj sigurnosti. Četvrti, zabranjeno voće. Peti, ma nek se nađe, nikad se ne zna’, pojasnio je Stojadinović.

U Hrvatskoj je sve više dozvola i 300.000 komada oružja legalno stoji po kućama. No Stojadinović kaže da to nije zabrinjavajuća brojka te da ne dijeli mišljenje da je sve veći pritisak na traženje oružja.

‘U Hrvatskoj je otprilike 65.000 lovaca, u prosjeku da dva do tri komada oružja po lovcu; već smo na 150-200 tisuća. Pa su tu strijelci, osobe koje su posebno privilegirane da mogu nositi oružje. Ne vidim nekakav veliki pritisak na traženje odobrenja za nabavku oružja’, ustvrdio je.

Na pitanje postoji li način kako spriječiti situacije s napadima oružjem kakvima svjedočimo posljednjih dana u Hrvatskoj, Stojadinović odgovara:

‘Ne postoji, ovo su ekscesi. Ovo govorim jer sada su se u kratkom vremenskog periodu dogodili pa je nastala problematika. To su ekscesi koji se mogu očekivati vremenom’.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...