U gradske vrtiće ostalo neupisano 324 djece; Gradonačelnik donio odluku o prenamjeni prostora tri mjesna odbora za još 80-ak djece

Za upis u zadarske vrtiće stiglo je 730 prijava, a upisano ih je 302, dok je neupisanih ostalo 324. Brojke su to koje je danas iznio gradonačelnik Branko Dukić na svom kolegiju.

– Moram istaknuti da to nije konačno i da radimo na tome da broj neupisane djece bude što manji, jer smo svjesni da je i jedno neupisano dijete previše. Nadam se da će brojka djece koja nisu upisana u konačnici biti ispod 100. Broj od 324 neupisana djeteta je uvjetan jer su roditelji imali mogućnost aplicirati na prijavu vrtića kojima je Grad Zadar osnivač i na vrtiće nekog drugog osnivača. U ovom trenutku nije moguće odrediti konkretan broj dvostrukih prijava, ali iz prošlogodišnjih podataka taj broj je oko 100 do 150 djece.

Ove godine izazovi s kojima smo se suočili su još izraženiji od ranijih godina obzirom da su pri upisu za sljedeću pedagošku godinu pravo prvenstva imala djeca koja su 1. travnja ove godine napunila četiri godine, dakle sva djeca od 4 godine do polaska u školu, što je dovelo do određenog disbalansa radi kojeg imamo nešto veći broj jasličke djece koja nisu ostvarila prednost, kazao je Dukić.

Napomenuo je da objekt Pčelica ide u rekonstrukciju što je značilo i manji broj upisane djece.

– Kako bi to kompenzirali i dodatno smanjili upisni pritisak donio sam odluku za privremenu prenamjenu prostora mjesnih odbora Dračevac, Novi Bokanjac i Jazine II, te na taj način ćemo osigurat mjesto za još oko 80-ak djece, najavio je Dukić.

Pomoćnica pročelnika Upravnog odjela za odgoj i školstvo Grada Zadra, Ivana Guglielmini, napomenula je kako su i ove godine upisi vršeni preko Carnetove platforme, odnosno nacionalnog portala eGrađani, odnosno e-upisi i kako je upis i ove godine proveden, kao i prošle godine, na skupnoj razini što znači da je obuhvatio sve tri gradske ustanove: Sunce, Radost i Laticu.

– Sastavljeno je i jedno poveće povjerenstvo od 15 stručnih članova. To su stručnjaci edukacijsko-rehabilitacijskog profila, psiholozi, pedagozi, medicinske sestre i odgojitelji te se na takav način imao uvid u potrebe sve djece i roditelja, i dodjeljuje se djetetu najbolji mogući program koji može dobiti u vrtiću, kazala je pomoćnica pročelnika.

Napomenula je i kako se nastavljaju se ulaganje u vrtićke programe, kao i u smjenski rad, a dodale i kako gradski vrtići imaju i sportski program, vjerski, ranog učenja engleskog jezika i Montessori program.

 

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...