Prva pratilja najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Hrvatske porijeklom iz Mrljana na otoku Pašmanu

Giulia Verdat iz Italije, koja ima hrvatske korijene s majčine strane na otoku Pašmanu, osvojila je titulu prve pratilje na 10. Reviji za najljepšu Hrvaticu u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske. Revija je održana u petak, 14. srpnja u Tomislavgradu, Bosna i Hercegovina, a okupila je 21 djevojku hrvatskog podrijetla iz 13 europskih i prekooceanskih zemalja.

Ovogodišnja pobjednica Revije je Mona Bandov iz SAD-a, koja je nosila livanjsku nošnju, dok je titula prve pratilje pripala Giuliji Verdat iz Italije, a druga pratilja je bila Malina Nadinić iz Argentine. Također, dodijeljena je i titula najfotogeničnije djevojke Vivien Lašković iz Mađarske.

Giulia Verdat je prvi put sudjelovala na Reviji nakon što je provela neko vrijeme na razmjeni studenata u Bruxellesu, gdje je stekla nezaboravna iskustva i želju za povezivanjem s hrvatskim korijenima. Ona je rođena i živi u Rimu, a trenutno studira komunikologiju na Sveučilištu Roma Tre.

Unatoč njezinoj uspješnoj sportskoj karijeri u klasičnom rolanju, Giulia je odlučila posvetiti se studiju i istražiti svoje hrvatske korijene. Ona je vrlo aktivna u hrvatskoj zajednici u Rimu i govori hrvatski jezik uz talijanski, engleski, francuski i španjolski. Želja za boljim poznavanjem hrvatskog jezika potaknula ju je da se prijavi na Reviju.

Na Reviji je nosila konavosku nošnju koja odražava bogatu tradiciju i običaje Konavala, a ujedno i naglašava važnost očuvanja hrvatske kulturne baštine izvan domovine.

Giulia Verdat ima posebnu zahvalnost prema svojoj majci, Zrinki Bačić, koja je aktivna članica hrvatske zajednice u Rimu, te je jedna od osnivačica i potpredsjednica udruge Hrvatsko-Talijanski Mozaik Rim. Njezina majka je uvijek bila njezina podrška i inspiracija u očuvanju hrvatskog identiteta i promicanju hrvatske kulture u Italiji.

Giulia je istaknula kako je Revija bila predivno iskustvo koje joj je omogućilo upoznavanje djevojaka iz raznih zemalja i dijeljenje ljubavi prema Hrvatskoj i hrvatskim korijenima. Ona je pozvala buduće djevojke da se hrabro prijave na Reviju i aktivno sudjeluju u promociji i očuvanju hrvatske kulture i tradicije izvan domovine.

Na kraju, Giulia je izrazila želju da nakon završetka studija ode u Hrvatsku na godinu dana te da radi staž na HRT-u kako bi još više ojačala svoju povezanost s domovinom. Njezina predanost promicanju hrvatskog identiteta izvan Hrvatske pridonosi jačanju veza među hrvatskom dijasporom i rodnom zemljom.

Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...