Poslodavci nude plaću od 6.500 eura, hranu i napojnicu, no nitko nije zainteresiran za rad u ugostiteljstvu!

Ugostiteljska industrija suočava se s dugotrajnim izazovom nedostatka zaposlenih, a situacija se čini sve ozbiljnijom. Prema istraživanjima Savezne agencije za rad, u lipnju je prijavljeno 33.160 slobodnih radnih mjesta u ugostiteljstvu. Međutim, stručnjaci vjeruju da je stvarna potražnja dvostruko veća, budući da mnoge firme više ne prijavljuju svoje otvorene pozicije.

Sandra Warden, tržišna ekspertkinja iz udruženja Dehoga, ukazuje na alarmantnu činjenicu da je broj slobodnih radnih mjesta u usporedbi s lipnjem 2019. smanjen, iako se problem pogoršao tijekom pandemije. Sada, s početkom turističke sezone i godišnjih odmora, potreba za novim zaposlenicima postaje još veća.

Gastronomski biznis pokušava se nositi s ovom situacijom na različite načine. Mnogi su restorani prisiljeni skratiti radno vrijeme, zatvarati određene dane ili smanjiti ponudu na jelovniku. Neki čak uvode samoposluživanje kako bi ublažili posljedice manjka osoblja.

Udruženje Dehoga nadaju se da će zakon o stručnoj radnoj snazi iz inozemstva, kao i veće zapošljavanje izbjeglica, ublažiti situaciju. No, to nije jedino rješenje. Udruženje poziva na kampanju za obuku iz višestrukih vještina i veće cijenjenje praktičnih profesija i vještina.

Plaće u ugostiteljstvu variraju ovisno o poziciji, no u prosjeku se kreću od 2.000 do 3.000 eura. Evo nekih primjera prosječnih plaća za najčešće pozicije u restoranima u Njemačkoj:

  • konobar: do 3.750 eura
  • kuhar: do 6.500 eura
  • pekar: do 4.000 eura
  • recepcioner: 1.700 eura
  • event menadžer: 3.500 eura

Ugostiteljski radnici često imaju i dodatne beneficije poput napojnice i besplatnog obroka tijekom radnog vremena, te mogućnosti fleksibilnog radnog vremena i napredovanja u karijeri. Unatoč izazovima, ova industrija nastoji privući i zadržati kvalificiranu radnu snagu kako bi mogla uspješno funkcionirati u uvjetima povećane potražnje i interesa za turističke destinacije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...