Ovi prirodni laksativi poboljšavaju probavu i smanjuju nadutost
Neki ljudi traže prirodnija rješenja za probavne tegobe jer smatraju da je to bolje za njihovo tijelo, a i boje se da bi od laksativa koje kupuju u ljekarni mogli stvoriti ovisnost.
Ako imate problema sa zatvorom možda ćete pronaći rješenje u prirodnim laksativima. Ljudi se oslanjaju na laksative duže nego što mislite. Istraživanje objavljeno u časopisu The Lancet primijetilo je da je mumija stara 5300 godina, koja je pronađena 1991., dokazala da su ljudi koji su živjeli prije nekoliko tisuća godina koristili prirodne laksative.
Iako su tada mogli znati za jednu ili dvije opcije za smirivanje debelog crijeva i poticanje rada crijeva, ovih dana postoji mnogo izbora hrane i pića koje možete koristiti, prenosi N1.
Suhe šljive
“Suhe šljive su možda najpoznatiji prirodni laksativ”, poručuje nutricionistica Antonella Dewell. Suhe šljive su toliko učinkovite jer su “bogate vlaknima i sorbitolom, šećernim alkoholom koji ima ‘osmotski učinak’ kada se konzumira u velikim količinama”. Dewell dodaje da “sorbitol može povući više vode u crijeva, pomažući omekšavanju stolice i pospješujući rad crijeva.” Iako je više istraživanja potvrdilo da su suhe šljive učinkovite kod simptoma zatvora “trebali biste pojesti oko 8 do 10 suhih šljiva kako biste postigli laksativni učinak, što bi nekim ljudima možda teško palo”, kaže Dewell.
Kiwi
“Kiwi se u nekoliko kliničkih ispitivanja pokazao učinkovitim u ublažavanju zatvora, bez ikakvih nuspojava”, kaže Dewell. “Kiwi nije samo bogat vlaknima, nego su mu vlakna viskozna i sposobna zadržati vodu, povećavajući mekoću stolice”, objašnjava Dewell. “Kiwi također sadrži enzim koji se zove aktinidin za koji se smatra da poboljšava laksaciju stimulirajući receptore u debelom crijevu. Inače, ovaj enzim se prvenstveno nalazi u zelenom kiviju, s nižim razinama u zlatnoj varijanti. Studije su pokazale da je sve što trebate jesti dva oguljena zelena kivija dnevno kako biste vidjeli značajan napredak.”
Rabarbara
“Neka istraživanja su pokazala da rabarbara ima laksativni učinak”, kaže Dewell. “Osim vlakana, rabarbara sadrži spojeve (sennozide i druge) koji imaju laksativne učinke potičući kontrakciju i kretanje crijeva.” Što se tiče načina konzumacije, Dewell napominje da “rabarbara nije samo za pite i kolaće, već se može pirjati, peći i pasirati te dodati zobenim pahuljicama ili salatama ili koristiti za pripremu raznih umaka.”
Zobene pahuljice
“Zob je bogata vlaknima, posebno topivim vlaknima, koja imaju sposobnost upijanja vode i stvaranja gela – što čini stolicu mekšom i lakšom za izlazak”, kaže Dewell. “Zobene pahuljice su jednostavan način da započnete dan s više vlakana, ali zob se također može dodati u smoothieje ili koristiti za pripremu energetskih zalogaja.” Dewell dodaje da su “zobene mekinje (vanjski sloj zrna zobi) također bogate vlaknima i od njih se mogu napraviti jutarnje žitarice ili posuti po jogurtu.”
Chia sjemenke
“Chia sjemenke su bogate vlaknima, posebno topivim vlaknima, i pomažu da stolica bude mekša i lakše prolazi”, kaže Dewell. Osim što su bogate vlaknima, chia sjemenke mogu apsorbirati vodu do 10 puta veću od svoje težine, što pomaže pospješiti rad crijeva. “Odličan način korištenja chia sjemenki je da ih potopite u tekućinu”, preporučuje Dewell. “Na primjer, možete dodati jednu jušnu žlicu zobi preko noći ili napraviti chia puding. Chia sjemenke upijaju vodu i pune se stvarajući gel”, dodaje.