Hoćemo li ostati bez dagnje baš u trenutku kad ju je Europa zaštitila? Segarić: “One koje su bile u dubljim slojevima preživjele su, to je odlična vijest”

“Novigradska dagnja” 43. je hrvatski proizvod zaštićenog naziva u Europskoj uniji.
Od sada je upisana u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla.
Time se kupcima jamči autentičnost proizvoda.
U našem kraju dagnja je dobro poznat i gastronomski vrlo cijenjen školjkaš.
No, ove zime svjedočili smo nezapamćenom pomoru jednog od glavnih simbola morske kuhinje, ukusne i hranjive dagnje. Sumnjalo se na parazit.
Danijel Segarić, županijski pročelnik za poljoprivredu i ribarstvo pitamo kakvo je stanje na terenu i postoji li bojazan da će dagnja dijeliti sudbinu periske, školjkaša koji je zbog agresivnog parazita sve rjeđi stanovnik morskim prostranstava.
– Stanje je onakvo kako smo i očekivali, dagnji ima izuzetno malo i pomor od prije nekoliko mjeseci reflektirao se na to da ćemo ove godine imati znatno manji uzgoj u Novigradskom moru, No, podvelebitski dio u boljem stanju i iz tog dijela ne bi trebalo biti problema. Postoje naznake da dagnje koje su bile niže, u dubljim slojevima nisu imale problema s preživljavanjem, dobre vijesti dijeli pročelnik.
Osim što su potrošači spremni platiti višu cijenu za proizvode s oznakom zaštite zemljopisnog porijekla, bitan je to i korak u turističkom brendiranju pojedinog područja.
Pa, bilo bi paradoksalno da ostanemo bez dagnje iz Novigradskog mora u trenutku kada je Europa prepoznala njezinu posebnost.
– To nije situacija s kojom smo se često susretali, ali nije nepoznata. Neki stručnjaci smatraju da je zbog velike količine slatke vode došlo do slabljenja nazovimo imuniteta dagnje i da je bila podložna bolestima. Tu tezu uzimamo kao relevantnu. Dogodine takve probleme ne očekujemo i vjerujemo da ćemo imati normalnu proizvodnju daganja. Čak i u ovom trenutku imamo zahtjeve za proširenjem područja za uzgoj. Mi ćemo davati potporu kako udruzi, tako i proizvođačima koji imaju zaštićenu oznaku, optimističan je Segarić.