Ministar: “Oko 60 tisuća branitelja bez posla i stalnih primanja, povećat ćemo im naknadu”

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je u četvrtak u Saboru kako je u evidenciji oko 60 tisuća branitelja koji nisu zaposleni i nemaju stalna primanja te najavio povećanje osnovice za određivanje naknade za nezaposlene.

Mijenjaju se i odredbe iz mirovinskog osiguranja kako bi se branitelje čim duže zadržalo u svijetu rada, odnosno omogućilo im se da rade uz mirovinu.

Tako će branitelji koji primaju iznos najniže mirovine moći raditi do pola radnog vremena uz puni iznos najniže mirovine.

Branitelji s invalidskom mirovinom zbog djelomičnog gubitka radne sposobnosti, moći će raditi do pola radnog vremena i primati punu invalidsku mirovinu.

“I do sada su mogli raditi puno ili pola radnog vremena, ali im se iznos mirovine smanjivao za trećinu. Sada će se smanjivati za trećinu samo ako branitelj radi puno radno vrijeme“, pojasnio je Medved.

Do pola radnog vremena, uz primanje punog iznosa obiteljske mirovine, moći će raditi i članovi braniteljskih obitelji koji primaju obiteljsku mirovinu, najčešće supruge. Do sada nije postojala mogućnost rada uz primanje obiteljske mirovine, a u slučaju zaposlenja, mirovina se obustavljala, naveo je ministar.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...