Zbog ove uobičajene pogreške mliječni proizvodi se brže kvare
Pitajte desetak ljudi gdje stavljaju mlijeko u hladnjak i vjerojatno ćete dobiti isti odgovor – u vrata. Ali prema stručnjakinji za sigurnost hrane Tessi Clarke, to je najgore mjesto u hladnjaku na kojem možete pohraniti mlijeko.
– Rok trajanja mlijeka se može produžiti ako ga pravilno skladištite. Time smanjujete otpad, ali i osiguravate da ne morate tako često kupovati svježe mlijeko, rekla je Clarke.
Clarke savjetuje ljudima da ne drže mlijeko, kao ni bilo koji drugi mliječni proizvod u vratima hladnjaka jer se ona nalaze najdalje od rashladnog sustava.
– Mliječne proizvode uvijek treba pohranjivati u stražnjem dijelu hladnjaka gdje je temperatura najniža. Time osiguravate da vaša hrana ima maksimalni rok trajanja, dodala je Clarke.
Mlijeko može održati kvalitetu i do pet dana duže od roka trajanja tiskanog na pakiranju. To ovisi o količini masti u njemu. Mlijeka s niskim udjelom masti mogu nadmašiti rok trajanja i sedam do 10 dana, dok ona masnija uspijevaju u tome od pet do sedam dana. Pokvareno mlijeko ćete prepoznati po tome što ima grudice i kiselkasti miris. Sirovo nepasterizirano mlijeko nije sigurno za konzumaciju nakon isteka roka ni pod kojim okolnostima, prenosi Index.