Volite rajčice? Nakon što čujete kako sve pomažu vašem zdravlju, voljet ćete ih još više

Sa svježim rajčicama nećete pogriješiti- možete uživajte u njima kao bazi za umak za tjesteninu, upotrijebite ih za pripremu čaše svježeg soka ujutro ili upotrijebite sok za užinu nadahnutu Bloody Mary koktelom.

Ne samo da su ukusne, osvježavajuće i punog okusa, već je i popis dobrobiti rajčica beskrajan.

Ipak, rajčice nisu za svakoga, piše Eatthis. One su jedna od najčešćih alergija na hranu, a također mogu uzrokovati neugodne probavne simptome kod nekih ljudi s gastrointestinalnim problemima.

Međutim, rajčice su također antioksidansi i pune su bitnih vitamina i hranjivih tvari. Imajući to na umu, evo nekoliko iznenađujućih stvari koje se mogu dogoditi vašem tijelu kada jedete svježe rajčice.

1. Dobit ćete antioksidanse

Rajčice sadrže obilje biljnih spojeva, koji su prirodni antioksidansi koji se nalaze u voću i povrću. Važno je unositi dovoljno antioksidansa u svoju prehranu kad god možete jer oni mogu pomoći u borbi protiv slobodnih radikala u vašem tijelu, točnije molekula koje mogu ubrzati proces starenja i doprinijeti stvarima poput raka i bolesti srca.

Antioksidans kojeg najviše ima u rajčici zove se likopen, koji je odgovoran za jarkocrvenu boju ovog voća. Međutim, trebali biste biti sigurni da jedete kožu rajčice kako biste dobili puno ovog antioksidansa jer je tamo najveća koncentracija. Također, prema American Journal of Clinical Nutrition, jedenje masti uz rajčice pomoći će vašem tijelu da bolje apsorbira likopen.

2. Unijeti ćete više kalija

Ovo svestrano voće može pomoći vašem srcu na više načina. Ne samo da sadrži antioksidanse koji mogu pomoći u prevenciji bolesti srca, već su rajčice i dobar izvor kalija, za kojeg se zna da pomaže u snižavanju krvnog tlaka.

A prema American Journal of College of Cardiology, konzumacija kalija također je povezana s manjim rizikom od moždanog udara, kardiovaskularnih bolesti i koronarne bolesti srca.

Američko udruženje za srce kaže da možete uživati u blagodatima rajčice za zdravlje srca u bilo kojem obliku, od cijele rajčice do umaka i sokova na bazi rajčice.

3. Možete smanjiti rizik od oštećenja kože suncem

Prema Eleni Paravantes, RD, osnivačici bloga Olive Tomato i autorici knjige The Mediterranean Diet Cookbook for Beginners, rajčice su pune karotenoida, posebne vrste antioksidansa koji štiti vašu kožu od oštećenja uzrokovanih suncem.

Zapravo, jedna studija iz 2017. u Scientific Reports otkrila je da redovita konzumacija rajčice može spriječiti opekline od sunca, čime se smanjuje rizik od tumora kože izazvanih UVB zračenjem.

4. Vaše raspoloženje bi se moglo popraviti

Rajčice ne poboljšavaju samo okus vašeg obroka – one vam mogu dugoročno poboljšati i raspoloženje. Studija iz 2013. u The Journal of Affective Disorders otkrila je da su stariji sudionici iznad 70 godina koji su jeli rajčice dva do šest puta tjedno imali 46% manju vjerojatnost da će prijaviti blage ili teške simptome depresije u usporedbi s onima koji su jeli rajčice manje od jednom tjedno.

“Istraživači nisu sigurni koje hranjive tvari uzrokuju taj učinak, ali vjeruju da bi to mogli biti antioksidansi – uključujući likopen”, kaže Paravantes.

5. Vaše tijelo može učinkovitije apsorbirati željezo

Jeste li znali da neke namirnice zapravo pomažu vašem tijelu bolje apsorbirati druge hranjive tvari? Rajčice su jedna takva namirnica, prema Blanci Garcia, RDN, stručnjakinji za prehranu za Health Canal.

Točnije, mogu vam pomoći u apsorpciji željeza, minerala koji igra ključnu ulogu u stvaranju hemoglobina i mioglobina, proteina koji pomažu u prijenosu kisika do mišića i organa po cijelom tijelu.

Pored popisa dobrobiti rajčice, ovo voće to može postići zbog sadržaja vitamina C. Prema Nacionalnom centru za biotehnološke informacije, vitamin C može povećati unos željeza tako što ga pohranjuje u obliku koji vaše tijelo može lakše apsorbirati. Dobra vijest o rajčicama je da jedna šalica porcije sadrži gotovo 27% vaše preporučene dnevne vrijednosti ovog vitamina.

6. Vaše rane mogu brže zacijeliti

Prema znanstvenim izvješćima, vitamin C — kojeg rajčice imaju u izobilju — potreban je za stimulaciju sinteze kolagena u koži. To čini rajčice odličnim dodatkom vašoj prehrani koji je zdrav za kožu.

“Vitamin C potreban je za stvaranje kolagena, proteina koji se nalazi u vezivnom tkivu i pomaže u zacjeljivanju rana”, kaže Garcia. “Stalni unos vitamina C može pomoći vašem tijelu da brže zacijeli kada se posječete, oporavljate od operacije ili imate ranu od pritiska zbog ležanja.”

Zapravo, studija o bolničkim pacijentima iz 2016. u International Journal of Surgery otkrila je da su ispitanici koji su uzimali dodatke vitamina C doživjeli “drastično” brže i bolje zacjeljivanje “opsežnih i kompliciranih” rana.

7. Neki ljudi mogu imati probavne smetnje

Rajčice nisu za svakoga. Ako primjerice imate refluks, ovo voće može potaknuti vaše simptome, uzrokujući niz neugodnih simptoma poput žgaravice, nadutosti ili probavnih smetnji.

Zapravo, pacijenti intervjuirani za časopis Family Practice izjavili su da su i kuhane rajčice i sirove rajčice pogoršale njihove simptome.

“Svježe rajčice pune su limunske i jabučne kiseline, koje imaju tendenciju povećanja želučane kiseline. Redovito uzimanje svježih rajčica dovodi do prekomjerne proizvodnje želučanog soka, što može pogoršati refluks kiseline”, kaže Nataly Komova, dijetetičarka stručnjakinja za fitness u JustCBD-u.

To ne znači nužno da uopće ne možete jesti rajčice ako imate refluks, ali vjerojatno ćete se morati držati malih količina i pratiti svoje simptome, prenosi Poslovni dnevnik.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...