Pogledajte s čime se sve susreću zadarski komunalni redari; Od skupljanja psećeg izmeta, mjerenja glasoće bude, do nadzora količine odjeće

Često domaći ljudi upozoravaju da se turisti raspojasaju kod nas – i rade sve što im je nedozvoljeno raditi doma.

U Zadru komunalni redari imaju nezahvalean i ne baš dobro plaćen posao. Kod uklanjanja štekata pri na udaru, nikad napojnice, a vječno u konfliktu.
Dostavna vozila koja jurcaju po zadarskom Poluotoku, psi bez povodnika – sve je to njihova obveza.

A od ove sezone moraju se baviti i oskudnom odjećom šetača u staroj gradskoj jezgri pa i mjerenjem buke. Jureći romobili i bicikli spadaju pak pod policiju.

Gužve u staroj gradskoj jezgri do devet ujutro. Nakon toga onomu tko je na Poluotoku u dostavnom kamionu slijedi kazna, tvrtkama i do 1200 eura.

Komunalni redari isprva samo upozoravaju. Ako je riječ o kojoj minuti, progledaju kroz prste, piše HRT.

Psi bez podvodca i izmet

Na njihov e-mail na dan stigne i više od tridesetak pritužbi. Građanima smeta štošta, katkad opravdano, a katkad samo da se prigovori. No, nakon svake prijave ovi komunalci moraju izaći na teren.

Psi bez povodca i vlasnici koji ne skupljaju njihov izmet, oduzmu velik dio radnog vremena zadarskim redarima. Kazna za takav prekršaj je oko 66 eura, a ako se plati na licu mjesta – kazna je za trećinu niža.

Kažnjavanje zbog buke i ‘nećudorednog’ odijevanja

Ove godine dobili su i nove obveze. Upozoravanje i kažnjavanje zbog buke te nadziranje “nećudorednog” odijevanja. Još se uhodavaju. Kazna 130 eura.

Problem je, kažu – što im osobe nisu dužne dati osobnu kartu, pa onda moraju zvati policiju.

Bilo koja strvina na cesti – pa čak i u moru – na kraju je također njihov posao.

– Dobili smo prijavu da komad tune da pliva u kanalu. Lučka kapetanija nije imala koga poslati i onda smo je mi uz pomoć veterinarske stanice, koja je nadležna za uklanjanje lešina na javnim površinama – uspjeli izvući, kaže Marko Kapetanović.

Sukobi na terenu

Glorija Zrilić Buterin radi ovaj posao samo desetak dana. Stresno je, kaže – puno je terenskog rada, a zna biti i sukoba.

Interna im je šala da će prije dobiti pljusku nego napojnicu. Na natječaj za četiri komunalna redara ovoga ljeta javilo se samo troje ljudi.

Prilog možete pogledati u videu HRT-a.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...