Pod hrvatskom zastavom plove sve nekvalitetniji brodovi, završili smo na sivoj listi

PMOU svake godine objavljuje bijelu, sivu i crnu listu koja zemlje razvrstava prema poštivanju standarda sigurnosti i zaštite okoliša brodova.

Lista se bazira na temelju broja inspekcija i zadržavanja brodova s najmanje 30 inspekcija kroz razdoblje od tri godine. Bijela lista signalizira najkvalitetnije brodove, crna one najnižih standarda, a siva prosjek.

I Hrvatska će od početka srpnja biti na sivoj listi 18 zemalja čiji brodovi bilježe “prosječne rezultate”, prema podacima o inspekcijama i zadržavanju brodova pod hrvatskom zastavom od 2020. do 2022. Na prošlogodišnjem popisu bila je na bijeloj listi.

Brodovi pod hrvatskom zastavom zabilježili su od 2020. do 2022. ukupno 64 inspekcije i jedno zadržavanje, pokazuje izvješće PMOU-a.

Nova siva lista obuhvaća, između ostalih, Saudijsku Arabiju, Južnu Koreju, Indiju, Iran, Egipat i Ukrajinu, a “crna lista” Albaniju, Alžir i Sierra Leone. Najkvalitetniji su brodovi oni koji plove pod danskom zastavom, pokazuje bijela lista s 39 zemalja, uključujući i Italiju, Grčku, Norvešku, Nizozemsku, Njemačku, Britaniju, SAD, Rusiju i Kinu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...