Muče vas alergije? Ova će hrana podići imunitet i tako im ublažiti simptome

Mnogima je ljeto omiljeno doba godine, no na žalost izlazak i boravak vani na otvorenom za one koji pate od alergija nije uvijek lijepo iskustvo. Najveći broj ljudi u ovo doba godine muči alergijski rinitis ili alergija na pelud koja može izazvati kihanje, začepljen nos, suzne oči i svrbež u grlu. Stanje obično počinje u djetinjstvu ili u pubertetu, no neki ga razviju i kasnije u životu. “Najbolji način da se nosite s alergijama je potpora imunološkom sustavu”, kaže nutricionistica Penny Crowther koja je  za osobe osjetljive na pelud podijelila svoje prehrambene preporuke. Evo što savjetuje:

Antioksidanse

– Antioksidansi su hranjive tvari bitne za zaštitu imuniteta, kaže, jer uništavaju destruktivne tvari zvane slobodni radikali, koji svakodnevno zbog stresa i zagađivača kojima smo izloženi napadaju naše stanične membrane.

– Zdrave su stanične membrane ključne za imunitet jer čine zaštitnu barijeru protiv napadača iz vana, objašnjava. Najbolji prehrambeni izvori antioksidansa su, dodaje, voće i povrće, a najvažniji nutrijenti koje trebamo su vitamini A, C i E, te minerali cink i selen najvažniji su antioksidativni nutrijenti. Isto tako, postoje i mnogi biljni antioksidansi, poput npr. katehina iz zelenog čaja ili kurkumina iz kurkume.

A i C Vitamin

– A vitamin jača osjetljive vanjske membrane nosa, grla, probavnog trakta i pluća koje su prva linija obrane od napada izvana, kaže Crowther . Nedostatak A vitamina ili retinola povećava rizik od infekcije, a najviše ga ima u mliječnim proizvodima, jetri i masnoj ribi.

– C vitamin je glavna hranjiva tvar za potporu imuniteta pa je poželjno jesti što više paprike, kupusa, crnog ribiza, graška, jagoda, limuna, kivija, naranči, grejpa i rajčica, kaže nutricionistkinja. Bioflavonoidi; znani i kao P vitamini; snažni su antioksidansi koji se prirodno pojavljuju gdje i C vitamin, a pomažu u zaštiti od oštećenja stanica, parazita i bakterija. Isto tako, pomažu i u održavanju dobre cirkulacije krvi u tkivu pluća i podržavaju zdravu imunološku funkciju, a najviše ih ima u paprici, bobičastom voću i agrumima.

Cink

– Cink je apsolutno neophodan za zdravi imunološki sustav jer proizvodnja i funkcija imunoloških stanica i hormona povezanih s imunološkim sustavom ovise o odgovarajućim razinama cinka. Loš osjet okusa ili mirisa, smanjeni apetit, česte infekcije i bijele mrlje na noktima mogu biti znakovi nedostatka cinka, objasnila je. Cinka u hrani nema baš u izobilju, osim u mesu poput janjetine, te u plodovima mora. Najbolji vegetarijanski izvori cinka su pekan orasi, zob, raž, sušeni grašak i mljevene sjemenke bundeve.

Folnu kiselinu i B12

Folna je kiselina potrebna za napajanje imunoloških stanica koje uništavaju bakterije i za održavanje odgovarajuće razine limfocita. B12 se uglavnom nalazi u hrani životinjskog podrijetla; mesu, jajima, siru i sardinama.

D vitamin i Omege 3

D vitamin je od vitalne važnosti za imunološku funkciju, a da bi ga proizvelo tijelo treba sunčevu svjetlost. Izvori hrane bogati ovim vitaminom i omegama 3 su maslac, sir, masna riba, sjemenke, losos, tuna, skuša i hladno prešano ulje poput lanenog i ulja konoplje. Najbolji izvori omege 6 masti su sjemenke suncokreta i sezama.

– I crijevna flora također ima značajan utjecaj na imunitet jer takozvane ‘prijateljske’ bakterije koje su nastanjene u crijevima proizvode tvari koje uravnotežuju imunološku funkciju. Zato jedite puno običnog jogurta koji sadrži korisne bakterije i imajte na umu da je šećer idealna hrana za bujanje kvasnih organizama u crijevima, što želite izbjeći. Također, šećer blokira unos C vitamina pa pripazite na njegov unos!, napominje nutricionistkinja, te savjetuje i da se pazi na zdravlje jetre jer ona sadrži specijalizirane imunološke stanice koje filtriraju i razgrađuju bakterije i alergene. “Jedan od načina da smanjite pritisak na nju je smanjenje konzumacije alkohola. Dobra hrana za jetru su mrkva i cikla, rekla je, a prenosi Večernji.hr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...