Može li meso zaražene svinje završiti na tržištu? Stručnjak otkriva što bi se dogodilo u tom slučaju
Prvi put svinje su na dva gospodarstva u Hrvatskoj usmrćene preventivno. Na razini zemlje trenutačno se analizira 200 uzoraka.
Ugroze za ljudsko zdravlje, poručuje struka, nema. Ministarstvo poljoprivrede navodi da stvari drže pod kontrolom onoliko koliko je to u ovim okolnostima moguće.
Nova TV razgovarala je s Vladimirom Margetom s Fakulteta afrobiotehničkih znanosti.
“Afrička svinjska kuga je trenutno najozbiljnija bolest kad govorimo o stočarstvu općenito u svijetu. To je vrlo zarazna virusna bolest, njezini simptomi su povišena temperatura do 41 stupanj, drhtavica, krvarenje na koži i sluznicama, dolazi čak i do proljeva i opstipacije”, rekao je.
“Smrtnost je do 100 posto. Govorimo o jednoj vrlo ozbiljnoj bolesti s kojom nema šale”, dodao je Margeta.
Na pitanje može li se dogoditi da meso zaražene svinje završi na tržištu, Margeta navodi kako nije nemoguće.
“Iskustva iz susjednih zemalja govore da je bilo i toga pa ne možemo isključiti da se to ne dogodi i kod nas. Apeliram stoga da svi poštuju mjere koje će propisati ili je već propisalo Ministarstvo, Uprava za veterinarstvo i da se ponašaju prema uputama koje oni izdaju”, dodaje.
Ako bi takvo meso i završilo na tržištu, ljudima se ne može dogoditi ništa jer to nije bolest koja se prenosi na ljude, navodi.
“Međutim, to meso ponovno može doći u kontakt s nekim životinjama i na taj način virus se proširiti. On je vrlo otporan, dugo ostaje u okolišu i može se proširiti zaraza na taj način. Imamo primjere u susjednim zemljama da se upravo tako virus proširio dalje”, upozorio je Margeta.