Je li sigurno jesti proklijali češnjak?
Ako je češnjak tek počeo klijati i još uvijek je relativno čvrst i bez mrlja, vjerojatno će biti dobrog okusa, iako stariji češnjak može razviti gorak, neugodno opor okus.
Svima nam se to dogodilo barem jednom – počnete kuhati ručak ili večeru, uzmete češnjak i tada primijetite da je on izbacio male zelene izdanke. Trebate li ga onda baciti ili je siguran za jelo? Trebate li izvaditi klice i kuhati s ostatkom? Evo što uzgajivač češnjaka, registrirani dijetetičar, kuhar i stručnjak za bacanje hrane kaže o tome je li u redu jesti proklijali češnjak, prenosi N1.
Svi ovi stručnjaci slažu se da je savršeno sigurno jesti proklijali češnjak.
– Ako vidite male, nježne zelene izdanke na češnjaku ili čak unutar lukovice češnjaka, to samo znači da se češnjak sam razmnožava, objašnjava Richard LaMarita, kuhar i instruktor biljnog kulinarstva na Institutu za kulinarsko obrazovanje.
To je potpuno prirodno i sigurno.
Možete jesti proklijali češnjak, ali je li to dobra ideja?
– Češnjaku je potrebno neko vrijeme da proizvede te izdanke pa bi to moglo značiti da je češnjak malo ostario, kaže LaMarita.
– Proklijali češnjak nije opasan za jesti, ali možda neće imati najbolji okus, dodaje Bonnie Taub-Dix, registrirani dijetetičar nutricionist i autor knjige Read It Before You Eat It.
Ako je češnjak tek počeo klijati i još uvijek je relativno čvrst i bez mrlja, vjerojatno će biti dobrog okusa, iako stariji češnjak može razviti gorak, neugodno opor okus.
– Češnjak je loš i treba ga baciti kada postane pljesniv, mekan, spužvast i promijeni boju, kaže LaMarita, svježi bi češnjak trebao biti pun i čvrst te čvrsto omotan svojom ljuskom. Studer dodaje:
– Ako vaš češnjak omekša, vrijeme je da otvorite lukovicu i bacite mekane češnje, a pratite ostale češnjake i pokušajte ih potrošiti što je prije moguće.
Kako čuvati češnjak da ne proklije?
1. Držite češnjak na hladnom i suhom
– Češnjak je najbolje čuvati na hladnom, tamnom i prozračnom mjestu, kaže Studer i dodaje da ga treba čuvati podalje od sunčeve svjetlosti, kao i od vlage i topline. Izbjegavate čuvanje češnjaka u zatvorenoj ladici ili ormariću, pored vrućih uređaja poput štednjaka ili u hladnjaku. Keramičke staklenke za češnjak pomažu održati češnjak hladnim i svježim ako imate male količine, kaže,
– Dobra žičana košara obješena na hladnom mjestu izvrsna je za veću količinu češnjaka. Ovisno o sorti češnjaka, dobro uskladištene lukovice mogu trajati između dva i devet mjeseci.
2. Ne možete iskoristiti svoj češnjak prije nego što nikne? Pokušajte ga zamrznuti
Revell i Studer preporučuju zamrzavanje češnjaka ako ga ne možete upotrijebiti prije nego što nikne ili ako imate veliku količinu koja je tek počela nicati.
– Jedna je mogućnost oguliti i nasjeckati češnjak prije nego što ga stavite u zamrzivač u vrećici za zamrzavanje ili hermetički zatvorenoj posudi, kaže Revell,
– Tada možete jednostavno uzeti komadiće smrznutog češnjaka kada vam zatreba, što je vrlo zgodno. Također možete staviti cijelu glavicu češnjaka u zamrzivač u vrećici za zamrzavanje ili hermetički zatvorenoj posudi. Češnjak će u zamrzivaču izdržati oko godine dana.