Dijetetičari otkrivaju namirnice koje smanjuju rizik od raka debelog crijeva

Kako donosi Hrvatski zavod za javno zdravstvo, rak debelog i završnog crijeva najučestalija je zloćudna bolest u Hrvatskoj, a od njega godišnje prosječno oboli oko 3600 osoba. Češći je kod osoba starije životne dobi, ali skoro petina oboljelih mlađa je od 60 godina. Prema posljednjim podacima Registra za rak, u 2019. godini od kolorektalnog raka oboljelo je 3660 osoba, a prosječna dob prilikom oboljenja bila je 69 godina, prenosi Index.

Istraživanja su pokazala da je loša prehrana jedan od glavnih čimbenika rizika za rak debelog crijeva. Srećom, postoji mnogo namirnica koje možemo uključiti u svakodnevnu prehranu kako bismo se što lakše borili protiv ove smrtonosne bolesti. Kako objašnjavaju dijetetičari, unos određenih namirnica može smanjiti rizik od raka debelog crijeva. To su:

-grah
-mahunarke
-bobičasto voće
-orašasti plodovi
-mrkva
-špinat
-brokula.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...