5. Millenium stih – poetski maraton

Ponuditi mladima kreativnost, osvojiti ih igrom riječi, uljepšati poezijom sivu i grubu stvarnost, najljepša je misija.

Na tradicionalnom Millenium stihu – poetskom maratonu RIJEČI IZNAD SVEGA Zadar 2023., okupit će se stotine pjesnika, od osnovnoškolaca do onih najstarijih iz cijele regije!

Mjesto radnje sv. Donat, taj dobrodušni starac koji kamenom sluša, upija i ječi, nudi najljepši ambijent svima koji po prvi puta istupaju, staju na pozornicu čitajući svoje stihove.

Ljubav prema poeziji, začeta u najranijoj životnoj dobi, ne jenjava kroz odrastanje. Ta ljubav ih ponekad ponese na odabir vlastitog poziva- književnost, poeziju, prevođenje poezije, posao, ako se uopće može nazvati poslom, jer u temeljima upravo počiva ljubav prema poeziji.

Na njima riječ ostaje prva je manifestacija na kojoj nastupaju učenici osnovnih i srednjih škola zadraske županije. Ljubav prema poeziji koja nastaje uzajamnim razumijevanjem učenika i učitelja, od prvog razreda osnovne škole do mature,  koja raste od stiha do stiha, od prve pjesme do ispisanih misli i doživljavanja ljubavi i tuge, karika je koja vezuje učenike i poeziju.

16.6. u 16h, moderator i voditelj Emilija Mijatović

Poezija u prijevodu, studenti i profesori Sveučilišta u Zadru prevode poeziju s hrvatskog i na hrvatski. U programu sudjeluju i etablirani prevoditelji i poznavaoci poezije, a gosti su im, među ostalima, bili Tonko Maroević, Josip Lisac, Diana Burazer i član katalonskog PEN-a Pau Sanchis i Ferrer.

16.6. u 20h, moderator i voditelj dr. sc. Rafaela Božić

U Velikom maratonu uživati ćemo u pjesmama suvremenih pjesnika iz regije: pjesnici iz svih krajeva Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Slovenije doputovati će u Zadar i zajedno s pjesnicma udruge „Riječi iznad svega“, ogolit će se pred publikom recitirajući svoju poeziju, ugrijati tisućljetni kamen toplinom i iskrenim osjećajima.

17.6. u 17h, moderator i voditelj Emilija Mijatović

Riječi, note i stihovi pretočeni u glazbu čine neraskidivu cjelinu dvodnevnog događanja koje proleti u trenu! Kao i svake godine glazbenu podršku dat će nam dječji zborovi i klape, kantautori i instrumentalisti. Na tome im veliko hvala!

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...