Unatoč novoj kiši pao vodostaj Zrmanje, ali problem predstavlja jačanje juga, danas u posjet stiže ministar Božinović

Zbog obilnih kiša posljednjih dana, u nekim dijelovima zemlje traju žestoke borbe s poplavama.

Prošle noći i tijekom dana najteže je bilo na području Zadarske županije.

Nakon što je u samo 24 sata palo 250 litara po četvornome metru, vodostaj rijeke Zrmanje u Obrovcu jutros je dosegnuo povijesna 302 centimetra, što je čak 39 cm iznad dosad najvišeg vodostaja Zrmanje izmjerenog u tom gradu.

Voda se izlila na ulice, probila se i u povijesnu jezgru. Situacija je teška i u Gračacu.

Meteorolozi i Hrvatske vode za najavljuju da će danas situacija biti još teža – stiže još puno kiše, a rast će i vodostaji skoro svih rijeka u Hrvatskoj.

Prognoza za Obrovac

Prognoza za Gračac

U večernjim satima došlo je do blagog pada vodostaja Zrmanje za 7-10 centimetara, piše HRT. U povijesnoj jezgri grada razina vode se smanjila za 15-ak centimetara. Obrovac je u mraku jer nema električne energije. Kiša trenutno pada, a pojačalo je i jugo.

Jačanje juga bi moglo stvarati dodatne probleme jer dolazi do dizanja mora, pa voda iz Zrmanje nema kuda otići i mogao bi se smanjiti intenzitet opadanja vodostaja. Dodatan razlog za brigu je i činjenica da kiša pada i na Velebitu.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović obići će danas poplavljena područja Obrovca i Gračaca.

“Potpredsjednik Božinović obići će poplavljena područja kako bi dobio direktan uvid u situaciju na terenu te rad nadležnih službi.  U sklopu obilaska, predviđena je izjava za medije, u Obrovcu u 8:15 sati, a u Gračacu u 9:30 sati”, objavili su iz vlade, javlja Index.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...