Praznik je rada, jede se grah. Nutricionistica objašnjava koliko je važan u prehrani: “Obiluje prehrambenim vlaknima koja nemaju kalorijsku vrijednost”

Danas na Praznik rada većina Hrvata jesti će grah.

Nutricionistica prof.dr.sc. Darija Vranešić Bender kazuje kako se rijetki broj namirnica može natjecati s mahunarkama u nutritivnom smislu.

“Bilo da su svježe, smrznute, konzervirane ili sušene, mahunarke su bogate proteinima, složenim ugljikohidratima, vlaknima te brojnim vitaminima, mineralima i fitokemikalijama. Tako pola šalice suhog šarenog graha trešnjevca prosječno osigurava 160 kalorija, 11 g proteina, manje od 1 gram masti, 30 grama ugljikohidrata te čak 13 grama vlakana. Grah je prije svega, bogat izvor kvalitetnih proteina s gotovo svim esencijalnim aminokiselinama, pa i ne čudi što je odlična zamjena za meso i temelj vegetarijanske prehrane”, objašnjava stručnjakinja Vranešić Bender.

Ne treba zaboraviti i da su puni željeza, kalcija, magnezija, kalija i cinka. Zatim tu su vitamini B-kompleksa, osobito folna kiselina. Mahunarke štite od kardiovaskularnih bolesti i karcinoma te pomažu sniziti razinu kolesterola u krvi.

“Porcija mahunarki omogućava brži i dulji osjećaj sitosti. One obiluju prehrambenim vlaknima koja sama po sebi nemaju kalorijsku vrijednost, ali zbog sposobnosti apsorpcije vode mogu pridonijeti osjećaju sitosti. Osim toga, mahunarke imaju niski glikemijski indeks što znači da uzrokuju polagano otpuštanje glukoze u krv odgađajući osjećaj gladi i osiguravajući stabilan izvor energije”, naglašava prof. Vranešić Bender za RTL.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...